Kesälomamuistoja, vol 1

Huhtikuun 7. päivä 2013 sääennustaja/-profeetta ennusti Ylen uutisessa kesän säitä. Hän povasi kesäkuun alkupuolen olevan aurinkoinen, pitkää sadejaksoa juhannuksen jälkeen, pidemmän lämpimän ilman jakson tulevan vasta elokuun puolivälin jälkeen ja parhaimpien kesäilmojen tulevan vasta syyskuussa. 

Kesälomat ovat näin elokuun lopussa suurimmalta osalta työläisistä ohi ja voidaan todeta, että eihän ennustus ihan nappiin mennyt. Syyskuun ilmoista ei vielä tiedetä, mutta toki toivon aurinkoisia syys-kesäisiä ilmoja. Jää nähtäväksi. 

Se osa profeetan ennustuksesta osui oikeaan, että kesäkuun alkupuoli oli aurinkoinen. Toivottavasti myös se, että syyskuussa ja lokakuussa on sievät kesäilmat. Jää nähtäväksi.

- - -

Vietimme juhannusviikon kesälomaa ja reilut kaksi viikkoa elokuussa. Sadekuuroja taisi elokuussa ensimmäisen puolentoista viikon loman aikana tulla lähes joka päivä. Kesämökkitontin savipohjainen maa näyttikin kulkureiteillä juuri siltä, että sadetta on ropsautellut.

Olemme viettäneet useinkin kesälomia elokuussa. Normaalisti kaverimme ovat meidän lomalle jäädessä viettäneet jo kesälomansa ja palanneet töihinsä. Tällä erää meillä oli heti loman alussa ilo saada vieraita kesämökillemme. Vuosia sitten Intiassa tapaamamme pariskunta oli saapunut Suomeen pidemmäksi aikaa ja he saapuivat vieraiksemme heti loman alkajaisiksi. Mökillä tynnyrisauna taisi tehdä vaikutuksen. Saunomisen lisäksi muutaman päivän aikana näytimme "meidän kesäpaikkoja" eli veneilimme Höytiäisellä, kävimme Joensuussa ja Kolilla. Autoillessamme törmäsimme suhteellisen harvinaiseen näkyyn. Hirvipariskunta hiimaili rauhallisesti tien lähistöllä. Yllättävä tieto minulle oli se, että hirvieläinonnettomuuksia (hirvi ja peura) tapahtui vuonna 2012 n. 5000. Onnettomuuksien suuresta määrästä huolimatta, kukaan ei menehtynyt.



Hirvet.


Kolin reissulla ilahtuneena panimme merkille, että huipulla sijaitsevaa hotellia oli uudistettu. Ravintola oli saanut uuden ilmeen ja ravintolan oheen oli tullut pizzakahvila.


Kahpitsan pizza lohella ja muikuilla.

Uutta ilmettä en sen sijaan kaivannut ollenkaan Nurmeksesta löytyvään Nurmeshoviin, joka on rakennettu funktionalistisen tyylin edustajaksi v. 1939. Herttaisella tavalla aika tuntui pysähtyneen hotellissa ja sen sisustuksessa. Piipahdimme hotellissa matkatessamme kohti Lieksaa ja edelleen kohti kesälomamme jännittävää risteilyosuutta eli vajaan kahden tunnin autolauttamatkaa MF Pielisellä, Suomen sisävesien suurimmalla autolautalla, joka on liikennöinyt samalla reitillä yli neljännesvuosisadan.

Kesän ainokaisella risteilyllä halusimme tietysti kokea "koko paketin". Tämä tarkoitti, että auto ajettiin kyytiin ja saman tien painuimme ylös ravintolaan tilamaan oluet ja ko. päivänä tarjolla olleet lihapulla-annokset kahveineen. Muuta koko pakettiin emme odottaneetkaan. Laiva oli liikenteessä viimeistä viikkoa ja matkustajia ei ollut kuin muutamia meidän lisäksemme. Valitettavasti drinkkilistan jännittävät vaihtoehdot Törökari, Katiska, Laivapojan lempi tai Pielisen humu täytyi jättää väliin. Risteilyn ajoittainen auringonpaiste vaihtui rantautuessa kamalaan sadekuuroon. Etteikö kaatosateesta olisi ollut jotain iloakin, sillä pääsimme ihailemaan kauniita sateenkaaria. Niin ja samaan aikaan toisaalla lämpeni palju, jonne pääsimme lilluttelemaan reissumme jälkeen.

MF Pielinen

MF Pielinen

Sateenkaaret


Kommentit

Suositut tekstit