Ilomantsi ja Jerusalemi

Yöpakkaset ovat iskeneet Lappiin ja etelässä lämpötila laski yöllä viiteen asteeseen. Lämpötilan kylmenemistä ei ole voinut olla huomaamatta. Vietimme edellisviikonloppua vielä suhteellisen lämpimässä ilmanalassa. Viikonlopun päätteeksi ajattelimme ajaa Ilomantsiin. Ensinnäkin en ole siellä koskaan käynyt ja toisekseen olimme kuulleet Hermannin viinitornin olemassa olosta. Lähdimme illalla ajelemaan. Keli oli viilennyt ja Ilomantsin tornin huipulla kuohuviinilasit käsissä seisoessamme keli oli hyytävä. Maistoimme kahta erilaista kuoharia. Molemmat maistuivat hyvälle. Koiwussa oli koivun mahlaa ja Hengi sisälsi viinimarjan lisäksi karviaista.




Matkalla ylös vesitornin huipulle olisimme voineen kokeilla ilmeisesti suosittua hissi-extremeä (haluatko saattaa itsesi ja kaverisi ahdinkoon ja menettää samalla rahaa). Emme voineet sitä kokeilla, koska olimme kaksin. Extremeily olisi mennyt ohjeen mukaan seuraavasti:

1) Kerää yli neljä henkilöä hissiin tai henkilöiden kokonaispainoksi vähintään 320 kg
2) Paina hissinappia ylös tai alas
3) Nauti hetki kyydistä ennen hissin jumiutumista
4) Odota rauhallisesti pelastuslaitoksen saapumista
5) Kaiva käteistä rahaa taskustasi 50€/hlö
6) Hymyile ja maksa rahat tornin henkilökunnalle
7) Kokeile uudelleen, jos rahaa riittää, mutta älliä ei

Ilomantsi oli isompi kuin olin kuvitellut. Oli kauppoja jos jonkinlaisia. Tosin kaikki oli kiinni. Emme olleet syöneet koko päivänä aamupalaa lukuun ottamatta, mutta löysimme pitserian, josta onnistuimme vielä saamaan pitsan, mikäli otimme sen mukaamme. Pitsan smetanat valuivat sormien välitse, kun söimme viipaloitua ruokaamme autossa. Samaan aikaan mökillämme ystävämme lämmittivät meille saunaa.

Menomatkalla Ilomantsiin olimme huomanneet mielenkiintoisen kyltin, jossa luki Jerusalemi. Siellä piti ehdottomasti käydä. Katsoimme trippimittarista milloin neljä kilometriä tulee täyteen. Emme tienneet mitä odottaa. Yllätys oli melkoinen.









Kommentit

Suositut tekstit