Red Bull Air Race Gdynia

Arch. Chambliss. Bonhomme. Lamb. Besenyei. Ivanoff. Sonka. ...

- - -

Ennen viime viikonloppua edellä mainitut nimet eivät sanoneet minulle kertakaikkiaan mitään. Nyt tiedän, että nimien taakse kätkeytyy taitolennon, nopeuslennon ja matalalla lentämisen yhdistävän kansainvälisen kilpailun sankarit. Kukapa arvaisi, että autojen formuloiden nuorikkojen sijaan usea näistä kisaan osallistuvista lentäjistä on varsin veteraani-ikäisiä pilotteja. 58-vuotiaina G-voimia ja kelloa vastaan taistelevat kilpailun ideoinut Peter Beseneyi ja arvostettu sekä hyvin pärjännyt Nigel Lamb.

Red Bull Air Race -lentokisa käynnistyi tänä vuonna Abu Dhabista uudelleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Taivaalla lennetään kahdeksassa osakilpailussa eri mantereilla. Kroatian ja Malesian osakilpailujen jälkeen vuorossa oli Puolan Gdynia. Mieheni työkaverin innoittamana olimme hankkineet lentoliput jo heti alkuvuodesta puolalaiselle Eurolot-lentoyhtiölle.

Ilmailun formulat olivat huimaa katsottavaa. Matalimmillaan koneet pujottelivat muutaman kymmenen metrin päässä vedestä usean sadan kilometrin tuntivauhdilla. Kisat olivat myös hyvin katsojaystävälliset, koska kisat järjestettiin Gdynian keskustan välittömässä läheisyydessä, eikä alueelle peritty maksua.

Red Bull Air Race Gdynia


Air Racessa on ilmatäytteisistä pyloneista rakennettu rata, jonka läpi kilpailijat koneillaan pujottelevat. Radan läpäisyyn käytetty aika ratkaisee, mutta myös virhepisteitä jaetaan.

Luin netistä, että vaarallisen oloisissa kisoissa on sattunut vain yksi onnettomuus ja silloinkin lentäjä selvisi hengissä. Turvallisuutta on edelleen kehitetty standardoiduilla moottoreilla ja potkureilla. Pylonit valmistetaan entistä helpommin rikkoutuvasta materiaalista. Kilpailun sääntöjä oli muutettu niin, että yritetään estää lentäjiä rikkomasta määrättyjä rajoituksia.

- - -

Lensimme Puolaan torstaina työpäivän jälkeen. Sekä meno että paluu Eurolotilla kulkivat reippaasti myöhässä. Mennessä istuimme koneessa odottelemassa reilun tunnin. Konetta käynnisteltiin uudelleen useampaan otteeseen, mutta hermostuneisuutta tai turhautumisen aaltoa ei koneessa ennättänyt levitä. Pääsimme kuin pääsimmekin matkaan. Samalla lennolla oli muutama mieheni kaveri, joiden kanssa kuljimme taksilla lentoasemalta Gdyniaan ja vietimme aikaa ensimmäisenä iltana. Tapasimme heitä myös muina päivinä drinksun tai illallisen merkeissä.

Perjantaina tutustuimme Gdyniaan ja näimme lounaan merkeissä toisia kaupunkiin saapuneita kavereita. Museon ravintolan katolta seurasimme harjoituksia ja kisojen rakentamista.  Perjantaina erilaista ohjelmaa oli jo vireillä, mutta varsinaiset hulinapäivät olivat ehdottomasti lauantai ja sunnuntai, jolloin rannalle saapui ilmeisesti noin 100 000 katsojaa.

Red Bull Air Race Gdynia: Breitling Jet Team


Lauantaina matkasimme junalla Gdanskiin. Etäisyys Gdyniasta ei ollut kuin reilut parikymmentä kilometriä, mutta matka kesti usean pysähdyksen taktiikalla yllättävän kauan. Hämmästys oli suuri, kun tajusin, että porukkaa ei ollut valtavasti pelkästään Gdyniassa.

Gdansk


Gdanskin oli valloittanut 1200-luvulla alkanut Pyhän Dominicuksen markkinaperinne. Aikanaan kauppiaita kerääntyi paikalle ympäri Eurooppaa ja viinit, mausteet, silkit jne. tekivät kauppansa. Silmänkääntäjät ja onnenonkijat tekivät temppujaan. Sama perinne myyjineen ja paraateineen jatkuu yhä useamman viikon ajan. Kauppiaita oli valtavasti kaikkialla. Markkinat jatkuivat aina vain uusille ja uusille kaduille.

Markkinahumua Gdanskissa


Suomessa suurimman porun yleisötapahtumien osalta tuntui tänä kesänä aiheuttavan Pori Jazzin lopulta peruttu pillimehujen ja äidinmaitokorvikkeiden kielto.

Kisojen järjestelyt Gdyniassa sujuivat moitteitta. Ranta oli aidattu. Siellä ei tarjoiltu alkoholia, mutta omien muovipullojen kanssa alueelle sai mennä. Aidan ulkopuolella oli valtavasti erilaista pikaruokaa ja olutmyyntiä. Oluen kanssa sai liikuskella rantaraittia pitkin eikä mitään järjestyshäiriöitä tuntunut olevan. Yhtään sammunutta en nähnyt missään vaiheessa. Löpsöt muovituopit aiheuttivat toki paljon roskaa ja roskistarjonta tuntui ajoittain alimitoitelulta, mutta paikkojen siivous vaikutti tehokkaalta.

- - -

Ai niin Arch voitti, Lamb kakkonen ja Hall kolmonen.



Kommentit

Suositut tekstit