Viikko Nizzassa: Patikointia lähimaastossa

Herätys kukonlaulun aikaan Helsingissä ja tällä kertaa onneksi suora lento Nizzaan. Välillä valmistaudun reissuihin paremmin ja välillä puolihuolimattomammin. Pienimuotoista patikointia olin miettinyt jo kotosalla, mutta pikaisella nettisurffailulla en ollut löytänyt mitään sopivaa. Lentoaseman infopisteellä ajattelin ongelman selviävän ja menin toimeliaasti kysymään "Do you have any information about hiking near by Nice". Työntekijä ei lamaantunut täysin kysymyksestäni, mutta alkoi selittämään jotain mitä en ollut tarkoittanut. Hetken puhuttuaan hän kysyi minulta "What do you mean by hiking". En nyt täysin minäkään lamaantunut kysymyksestä, vaan aloitin selittämään jotain metsässä tai luonnossa kävelemisestä.

Lamppu syttyi työntekijän päässä ja hän alkoi kuumeisesti avaamaan lukossa olevia esitekaappeja. Vihdoin pienen penkomisen jälkeen hän ojensi minulle kolme ranskankielistä opasta, Les guides randoxygène; Haut Pays, Moyen Pays sekä Pays Côtier. Yhteensä niissä oli yli 150 eri tasoista patikointireittiä. Ilman vuokra-autoa päätimme unohtaa kaukaisemmat reitit ja yrittää löytää helposti Nizzasta julkisilla saavutettavissa olevan reitin. Ne löytyivät Pays Côtier -oppaasta.

Kävelimme kahtena peräkkäisenä päivänä. Molempien reittien varrelle pääsi Nizzasta Monacoon menevällä bussilla.


Circuit du mont Bastide

Circuit du mont Bastide, Èze

Ensimmäinen patikointi Circuit du mont Bastide oli sporttinen vajaaseen 600 metriin nousu. Bussista hyppäsimme pois jotakuinkin Eze-sur-mer -nimisen kylän kohdalla. Kävelimme oppaan mukaan kuuden kilometrin reittiä myötäpäivään, pidimme evästauon (ranskalaisittain punaviiniä ja patonkia totta kai!) vuoren huipulla ja lähdimme laskeutumaan takaisin kohti merta. Matkan varrella oli valloittava Èze -niminen kylä kukkulan laella, jonka vanha kaupunki oli erityisen viehättävä. Ymmärtääkseni kylä on monien Nizzassa kävijöiden päiväretkikohde sesonkiaikaan, enkä kyllä yhtään ihmettele miksi! Jos rahaa olisi ylen määrin käytössä, yöpyisin joskus mielelläni jossain kylän muutamasta upeasta hotellista. Marraskuussa turisteja ei liiemmälti ollut ja kapeilla kujilla sai käyskennellä varsin rauhassa. 

Toisen päivän reitti oli leppoisaa tasamaakävelyä. Yhdistimme oppaan kaksi (Tour du cap Ferrat  & Isthme de Saint-Jean) reittiä ja lisäksi teimme pienen ylimääräisen lenkuran kävellen yhteensä noin 15 kilometriä. Suuren osan aikaa kävelimme niemen rantaa pitkin. Maisemat merelle olivat kauniit! Wikipedia kertoo, että vuonna 2012 Cap Ferrat oli toiseksi kallein asuinalue Monacon jälkeen. Ehkä voisin tälle rannikolle hukata ylimääräiset kymmenen miljoonaa euroa, jos sellainen summa olisi ylimääräistä. Tai ehkä en, ennen kuin ranskalaiset oppivat puhumaan paremmin englantia :D






Cap Ferrat

Cap Ferrat




Kommentit

Suositut tekstit