Matalalla lentävät lentokoneet St Maartenilla

Lentokentät voivat olla pelottavia monella eri tavalla. Ne voivat sijaita tiiviin asutuksen keskellä, kenttää voivat ympäröidä vuoret tai kiitotien päässä saattaa paistatella päivää valtaisa määrä turisteja. Yhtenä maailman pelottavimmista lentokentistä pidetään Princess Juliana Internationalia St. Maarten -nimisellä Karibian saarella. Siellä kaikki koneet pikkuräppänistä isoihin matkustajakoneisiin ylittävät Maho Beachin uimarannan hyvin matalalta.


St Maartenin saari on jaettu kahtia Ranskan ja Alankomaiden kesken. Risteilypaattimme saapui alankomaalaisella  puolella sijaitsevaan Philipsburgiin, johon näytti rantautuvan lukemattomia aluksia. Kaikissa saarikohteissa missä kävimme risteilyturisteja oli odottamassa timantti- ja jalokivikauppoja toisensa jälkeen. Kärjistettynä voisi sanoa, että paikallisuudesta ei ollut tietoakaan näköetäisyydellä satamista. Tai oli, mikäli paikallisuus Karibian saarilla on timanttikauppaa.

Matkasimme taksilla katsomaan edellä mainittua lentoasemaa. Taksikuski oli kova puhumaan. Parhaiten  jäi mieleen se, että mikäli ei halua myöhästyä alukselta, rannalta kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Emme nimittäin olisi yksin ihmettelemässä matalalla lentäviä lentokoneita. Emmekä olleet yksin! Ranta oli kansoitettu turisteista.

Yleisenä hupina on roikkua kenttää ympäröivässä aidassa ja odottaa millainen pyörrevana koneesta lähtee. Miehenikin kävi kokeilemassa. Kuumuus oli kuulemma tukala ja silmät piti pitää kiinni puristettuna hiekan lentäessä ympäriinsä. Syntymäpäivälleen sattunut kokemus oli hänelle varmasti ainutlaatuinen. Itse tyydyin ihmettelemään puuhasteluja taustalta. 

St Maarten vaikutti kyllä päällisin puolin käymistämme saarista eniten sellaiselta, johon voisi palata lomailemaan. Tuolloin suuntaisin kyllä Ranskan hallinnoimalle alueelle, joka ilmeisesti on rauhallisempi.

Kolme peräkkäistä päivää maissa (Puerto Rico, St Kitts ja St Maarten) olivat intensiivisiä. En kyllä ollut pahoillani, että viimeiset kaksi risteilypäivää vietimme jälleen merellä tekemättä mitään.


St Maarten, Princess Juliana International


Risteilyalukset St Maartenilla

Kommentit

Suositut tekstit