Viimeinen lento pois

Risteilyn jälkeen kaverimme tuli hakemaan meitä satamasta ja kuskasi Fort Lauderdalen kentälle, josta vuokrasimme auton. Ottaen huomioon miten ankeaa ja stressaavaa auton vuokraamisprosessi Italiassa on, varustauduin henkisesti taistoon myös Yhdysvalloissa. Aivan turhaan. Jonottamiselta emme toki välttyneet, mutta halvan katergorian autot eivät olleetkaan pienimmistä pienimpiä. Vuokraamosta poistuimmekin omasta mielestäni valtavalla Jeepillä. Lähdimme ajamaan kohti Key Westiä.

- - -

1970-luvun puolivälistä sen loppupuolelle Key Westiin saattoi matkustaa ja päästä sielä pois kahdella tavalla. Toinen vaihtoehto oli ajaa autolla US1 valtatietä ylittäen pahamaineisen seitsemän mailin sillan. Silta oli äärimmäisen kapea ja autojen välillä oli ohitettaessa vain muutamia tuumia. Toinen vaihtoehto oli nimeltään Air Sunshine. Ainokainen lentoyhtiö, joka operoi Key Westiin.



Ensimmäinen lento oli aamulla kahdeksalta ja viimeinen yhdeltätoista illalla. Koska lentoyhtiö ei oikein tupannut pysymään aikatauluissa, se oli saanut myös hellyttelynimen Air Sometimes. 

Tuohon aikaan Key Westissä vieraili vain harvoja turisteja ja sitä pidettiin yhtenä maailman parhaiten pidettynä salaisuutena. Paikka otti vieraansa tavallaan panttivangeikseen ja muutti heidät mielentilaan I'm not leaving until the Last Fligth Out! Baarit sulkivat tuolloin ovensa kymmenen tienoilla illalla ja tarjoilijat ilmoittivat viimeisen kuulutuksen sijaan "Last Flight Out". Vaikka lippu oli hankittu yhdeltätoista lähtevälle lennolle, lento ei välttämättä lähtenyt tai se saattoi olla täyteen buukattu. Sen sijaan lentokentältä löytyi h24 auki oleva baari. Key Westin vanhan kaupungin ravintolatyöntekijät saapuivat kentälle ja juhlat alkoivat! Joskus lentokoneen miehistö oli mukana juhlissa ja tästä syystä lento ei sinä iltana lähtenyt. Kukaan ei vaipunut epätoivoon, sillä olihan tämä hyvä syy jäädä vielä yhdeksi päiväksi paratiisiin. Itse asiassa Key Westissä on edelleen ihmisiä, jotka ovat 70-luvulta lähtien odotelleen viimeistä lentoa pois.

Tarina viimeisestä lennosta ei yksinoikeudella kuvaa Key Westiä.

We all have a Last Flight Out within us. It´s that wistful thinking of who you´d like to be... where you´d like to be... and with whom you´d like to be. It´s that ultimate escape in your mind. 

(Käänsin tarinan vapaamuotoisesti A4:sta, jonka saimme Last Flight Out tavaraa myyneestä kaupasta.) 

Kommentit

Suositut tekstit