Patvinsuo

Patvinsuo

Intiaanit ovat viisauksissaan todenneet, että kävely sitoo ihmisen maahan (luontoon ja todellisuuteen). Kävelijä ei ole koskaan yksin, koska hän on dialogissa itsensä kanssa. Kävellen kohdataan hiljaisuus, nöyryys ja olosuhteille antautuminen. Kävely tuottaa mielihyvää ja mielenrauhaa.

- - -

Herajärven kierroksen lisäksi tutustuin kesälomalla ensimmäistä kertaa elämässäni Patvinsuon kansallispuistoon, josta löytyy noin 80 kilometriä polkuja. Tarkoituksenamme oli tehdä noin 15 kilometrin lenkki ja kiertää Suomujärvi ympäri. Järven kierroksen pointti ei ole soilla kulku. Katse kuitenkin harhaili metsätaipaleelta toisaalle ja avaraan suonäkymään hurmaantuneena lähdimme polulta yhdessä kohtaa väärään suuntaan. Tämä pieni poikkeama toi matkaamme ajateltua pidemmän noin kahdeksan kilometrin lisälenkuran. Ei ylimääräiset kilometrit suolla tallustaessa haitanneet, mutta loppuvaiheessa sateessa ja nälkäisenä alkoi jo toivoa pääsevänsä perille takaisin autolle. Meillä oli tietysti makkarapaketti ja kahvinkeittovälineet mukana, mutta sade alkoi juuri, kun ajatuksenamme oli pitää taukoa ja tehdä nuotio. Nuotiopaikoilla ei ollut katoksia ja sateessa ei tehnyt mieli jäädä suhraamaan tulta. Kävely jatkui ilman taukoja ja pysähdyksiä reilut 20 kilometriä.

Patvinsuo




Kovin moneen patikoijaan emme reissullamme törmänneet. Hämmästyttävää oli se, että kaikki meitä vastaan kävelleet reissaajat olivat ulkomaalaisia. Polun ulkopuolella oli kaksi suomalaista. He olivat keräämässä raakoja lakkoja. Tämän johtopäätöksen vedin reippaasti siitä, etten itse nähnyt kypsiä lainkaan. Yhden pariskunnan kanssa mieheni jutusteli pidempään. He olivat päätyneet Islannin kautta Suomeen, koska etsivät viileää lomapaikkaa. Kävi nimittäin lyhyessä ajassa ilmi, että molemmat heistä oli lentäjiä. Mies oli aikanaan lentänyt ammatikseen Hondurasissa. Hänellä oli myös vesilentolupakirja. Keskustelun tiimellyksessä tuli myös puheeksi, että he olivat tunteneet v. 2003 avaruussukkulalennolla koko miehistön mukana menehtyneen ensimmäisen intialais-amerikkalaisen astronauttinaisen Kalpana Chawlan. Olivat sitä mieltä, että astronautti oli kuollut onnellisena, koska oli päässyt toteuttamaan unelmaansa.


Suomujärven kierros
Suomujärven kierros

Kommentit

Suositut tekstit