Riski

"Se oli riski, jonka otimme". Norjalaishiihtäjät kunnioittivat helmikuussa surunauhoilla Sotshin maastohiihdoissa hiihtäjä Astrid Jacobsenin kuolleen veljen muistoa. Kansainvälinen olympiakomitea ei osoittanut joukkueelle myötätuntoa ja hiihtäjät saivat nuhtelun, sillä KOK kieltää mielenilmaisut olympialaisissa. Norjalaiset halusivat ottaa riskin, koska se tuntui oikealta ratkaisulta. 

Kuluneella viikolla suomalaiset sukeltajat uhmasivat norjalaisten asettamaa kieltoa sukeltaa Pluragrottanin luolastoon hakemaan kahden helmikuussa menehtyneen suomalaisen sukeltajan ruumiit. Norjan poliisi oli päättänyt, ettei menehtyneiden ruumiita nosteta, koska operaatio olisi ollut liian vaarallinen.

"Päätin, että jos kukaan muu ei nosta ruumiita, teen sen itse", totesi toimeen osallistunut sukeltaja. Lopulta ryhmän yhteistyöllä ruumiit nostettiin viranomaisilta salassa, jottei operaatio olisi keskeytynyt. "Se, että suomalaissukeltajat rikkoivat luolan sukelluskieltoa on erillinen kysymys, emmekä kiinnitä siihen nyt huomiota", totesi poliisimestari. Norjan sukellusliitto oli todennut, että "on hyvä, että vainajat on saatu ylös syvyyksistä, vaikka suomalaiset toimivatkin omin päin, vastoin sääntöjä". 

- - -

Kunnioitan molempia toimia tottelemattomuudesta huolimatta. 

Henkilökohtaisesti olen valmis tottelemattomuuteen tietyissä tilanteissa. Harkiten ja ehdottomasti.

Kommentit

Suositut tekstit