Sataa, sataa ropisee...

Ei ole huvittanut kirjoittaa. Läppärin hiiri on seonnut ja tietokoneen käyttö harmittaa. En tiedä pitäisikö kone viedä huoltoon vai mitä pitäisi tehdä. Toki netin ääressä tulee notkuttua vähemmän, kun en halua että harmittaa koko ajan.

- - -

Heinäkuu on yli puolen välin. Kuun sade-ennätykisiä on rikottu niin läntisessä kuin itäisessä Suomessa. Järvien pinta on noussut ja jokien virtaamat ovat lisääntyneet, pihat tulvivat, maanteitä on poikki ja kellarit ovat kastuneet. Pelko on myös suurista satovahingoista. Etelä-Pohjanmaalla mitattiin heinäkuun ensimmäisen 11 päivän aikana suurin sademäärä (207 millimetriä), joka on suurin sademäärä Suomessa viiteenkymmeneen vuoteen ko. aikana.

Pääsin minäkin "nauttimaan" sateesta. Ajoimme reilu viikko sitten Joensuuhun. Mikkeliin asti oli kaunis aurinkoinen poutasää, jonka jälkeen alkoi satamaan ja sadetta jatkuikin taukoamatta lähes Joensuuhun asti. Vähän aikaa sateessa oli taukoa, kun veimme auton  kamppeineen majapaikkaamme Vehkalahteen. Saimme kyydin Ilosaarirockin perjantain Sulo-klubille, jossa rokkailimme kosteissa eli sateisissa tunnelmissa Kauko Röyhkän, Viikatteen, Stam1nan ja Michael Monroen tahdissa pitkälle yöhön. Olisi melkein tehnyt mieli poistua yön pimeinä tunteina suoraan mökille, mutta väsymys oli armoton.

Stam1na Ilosaarirockin Sulo-klubilla 13.7.2012.

Pidennetyn viikonloppuvapaan aikana jatkoin mökin sisäseinien maalaamista. Alkuperäinen ajatus oli, että olisin siirtynyt pieneen keittokomeroon, mutta en jaksanut alkaa purkamaan kippoja ja kuppeja täynnä olevaa seinähyllyä. Sen sijaan tuvan takaseinä oli pienemmällä vaivalla saavutettavissa. Tyhjensin kirjahyllyn, siirsin sen ja sohvan paikkaa väliaikaisesti sekä poistin seinältä tuohirepun. Sain seinän maalattua kahteen kertaan. Tosin viimeinen hirsi valmistui yhden aikaan yöllä saunan lämmetessä. Väsymys alkoi ilmeisesti painaa viime metreillä. Menetin tasapainoni viimeisen hirren jälkeen matkalla sivelemään lattialistaa. Kaaduin niin kuin hidastetussa leffassa. Maalipurkki oli toki paikallaan lattialla, mutta jouduin hakemaan tasapainoa vieressä olleelta pikkupöydältä, joka oli ladattu täyteen tavaraa. Hetken ponnistelujen jälkeen sain pidettyä osan tavaroista pikkupöydällä ja osa valahti maahan, maalipurkkiin ja maaliroiskeisiin. Seuraava vartti kuluikin sotkuja siivotessa ennen kuin pääsin viimein maalaamaan tuon viimeisen lattialistan.

Samaan aikaan mieheni kalasti miesten kesken Höytiäisellä kahteen asti yöllä. Välillä naapurin rouva kävi pyörällä ilmoittamassa, että retkellä kestää vielä. Olivat ilmoittaneet hänelle, kun oma kännykkäni oli pudonnut taskustani vierailupaikan lattialle telmiessäni kolmen lapsen kanssa. Miehet olivat käyneet katsastamassa kalasaunat Sikosaaressa, Munatsussa ja Jeren saaressa. Kuhaa oli tullut muutamia ja ne olivat paistuneet nuotiolla.

Kävimme mökillä ollessa moikkaamassa ranskalaissuomalaista ystävää lapsineen. Pienet Ranskassa kasvaneet naskalit ovat oppineet suomea loistavasti. Toki pientä hapuilua on ilmassa vaikempien sanojen kanssa ja ranskalaisaksentilla puhuttu suomi sorahtelevalla r-kirjaimella on viehättävän kuuloista, erityisesti piirroskirjasta löytynyt "labyrantti" hymyilyttää minua vieläkin.

Ensimmäistä maalikerrosta sivelemässä.

- - -

Toimin taannoin neljä viikkoa yksikön johtajan sijaisena. Tämä oli viimeinen kesä näissä tehtävissä, koska työpaikan organisaatiorakenne muuttuu ja kukaan meistä ei tiedä missä tehtävissä tulee jatkossa työskentelemään. Ilmoittaudumme uusiin tehtäviin loppuvuoden aikana. Sijaistaminen sujui omasta mielestäni aikaisempaa leppoisemmissa merkeissä. Tältä osin epävarmuuden ja tietämättömyyden sietokykyni on vuosien varrella kasvanut.

Lehdissä kirjoitettiin viime viikolla sisäasianministeriön verkkokyselynä teettämästä pelkotutkimuksesta,  Yksilötasolla pelätään terveyden menettämistä, väkivaltaa ja liikenneonnettomuuksia. Suomeen kohdistuvista uhista vakavimpina pidetään ydivoimala-onnettomuutta ja yhteiskunnan tietoverkkojen tahallista lamauttamista. Tutkimuksen mukaan usko yhteiskunnan tukeen on vankkumaton, vastuu monista asioista on yhteiskunnalla ja yhteiskunta huolehtii kaikesta.

Luottamus yhteiskunnan tukeen on kaikissa tilanteissa niin vankkumaton ettei uskota virkamiehen sanaan. Jos ilmoitetaan, että rahaa ei lakiin ja ohjeeseen perustuen voi saada, saattaa tietoa vastaanottavan henkilön katse muuttua pienen epätoivon hetken vihaksi ja käyttäyminen silkaksi raivoksi. Kuunteleminen ja sitä myöten kuullun ymmärtäminen tyssähtää johonkin välikorvan mutkaan ja tilanne päättyy pahimmillaan, kun ovi läiskähtää henkilön takana paukahtaen kiinni.

Puhelinkontakti epämiellyttävissä asioissa saattaa ensikuulemalta olla asiallinen. Hetkisen sisällön sulattelun jälkeen asiaan palataan muutaman minuutin päästä. Yleensä tuohon hetkeen on jo ennätetty miettiä arsenaali valittuja sanoja. Tällaisissa tilanteissa voisin todeta, että vaikka työ on pääasiallisesti mukavaa, minut on "haukuttu" ja minua on "syyllistetty" perusteettomasti niin monin eri tavoin vuosien varrella, että moni asia ei enää hätkäytä. Tai ainakin uskottelen itselleni niin.

Kommentit

Suositut tekstit