Millaisesta mökistä suomalainen unelmoi?


Ilta-Sanomat listasi taannoin millainen mökki tekee suomalaisen onnelliseksi. Vertasin syitä omaan tilanteeseeni.

- - -

Ranta on minullekin tärkeä. Mökkimme sijaitsee järven rannalla. Kun olin pieni, kävimme soutuveneellä katsomassa katiskaa. Nyt olemme matkailleet ja kalastaneet järvellä enemmänkin. Järven pinta kertoo säävaihteluista ja järvi antaa mahdollisuuden erilaisiin harrasteisiin.

Tilavuus. Mökkirakentaminen on vähentynyt 1970- ja 80-lukujen buumin jälkeen. Mökiltä kaivataan yhä enemmän tilaa ja nykyisin keskipinta-ala on 75 neliötä. Meidän mökissä on reilut parikymmentä neliötä, mutta lisäksi on erilaisia pieniä oheisrakennuksia.

Moni toivoo kohtuullista matkaa mökille ja kokee yli 200 kilometrin matkaa liian pitkänä. Me matkaamme 450 kilometriä. Ei tuota matkaa viitsi pelkän viikonlopun vuoksi tehdä. Sen vuoksi yritämme järjestää kesäloman lisäksi pitkin kesää muutamia pidennettyjä viikonloppulomia. 

Kohtuullista hintaa minun ei ole tarvinnut miettiä. Keskimäärin omarantaisen mökin tontteineen saa 134 000 eurolla. Sain mökin perintönä. Emme me muutoin omalla mökillä mökkeilisikään. Siihen ei tässä tilanteessa olisi taloudellisia edellytyksiä.

Moni hakee talviasuttavaa, ympärivuotiseen käyttöön soveltuvaa mökkiä. Me emme käy talvella mökillä ja toisaalta on myös mukava viettää talvilomaa toisenlaisessa ympäristössä.

Useampi kuin joka toinen mökin omistaja on ajatellut pitää vapaa-ajanasuntonsa kuolemaansa saakka ja mökistä luopuminen saattaa olla vaikeampaa kuin kaupunkiasunnosta. Vain kaksi prosenttia mökeistä vaihtaa omistajaa vuosittain. Mökin omistaminen on minullekin pysyvä ratkaisu, mutta valintatilanteessa joutuisin luultavasti päätymään kaupunkiasunnon säilyttämiseen. Onneksi tällaista valintaa ei ole tarvinnut tehdä.

Moni haaveilee varustetasoltaan mökistä, jossa on verkkosähkö ja juokseva vesi. Meillä on sähkö, mutta ei juoksevaa vettä. Astianpesu hoituu käsivoimin. Se ei tosin ole mielipuuhaani.

Luonto, hiljaisuus ja luonnonrauhan kokeminen ovat tärkeimpiä syitä lähteä mökille. Itse puuhailen mökillä aivan erilaisia asioita kuin kotona ja viime syksynä kävin vuosien tauon jälkeen sienessä.  Mökkinaapurit opettivat tunnistamaan suppilovahveron. Se oli aivan mahtavaa! Mökkeily on vastapainoa arkielämälle, huolettomampaa. Farkut on vaihdettu verkkarihousuun.

Mökeillä on nostalgiaa, perinteisempää käytöstä poistettua tavaraa. Niin meidänkin mökiltä löytyy kotoa poistettua tavaraa ja vanhempien perintönä saatuja huonekaluja. Omaa rauhaakin kaivataan, mutta itse olen iloinen, että olemme tutustuneet mökkinaapureihin. Ei sitä yksinään koko aikaa jaksa möllöttää.



- - -

Vietimme viime viikon mökillä ja lomasta tuli jokseenkin täydellinen. Vaikkakin juuri tällä hetkellä lapissa on ennätyksellisen lämmintä (lämpimämpää kuin Portugalissa!), toukokuun puolen välin tienoille sijoitettu lomajakso sattui kelien puolesta hyvään aikaan. Pohjois-Karjalassa oli poutaa ja lämmintä.

Poikkeuksellinen sääennuste 30.5.2013


Normaalisti lähdemme mökille perjantaina töiden jälkeen. Tällä kerralla mieheni oli vielä lauantaina aamulla töissä. Matkustin bussilla lentoasemalle. Olin sen verran hyvissä ajoin liikenteessä, että ennätin ruokailemaan. Olin juuri haarukoinut lautasen tyhjäksi, kun lentoasema pimeni sähkökatkoksen vuoksi. Katkos jatkui koko sen ajan mitä vielä ennätin paikallani istumaan. Vieressäni ruokailevia poliiseja suositeltiin vaihtamaan pitsansa buffet -pöytään, koska katkoksen kestosta ei ollut tietoa. Työntekijän mukaan edellinen sähköverkon lamaantuminen oli kestänyt noin puoli tuntia. Yksi poliiseista tutkaili saapuvien lentojen taulua ja totesi, että kohta alkaa koneita tippumaan. Onneksi lentokoneet eivät kuitenkaan ole sähköverkon varassa ja lennonjohdossakin on kuulemma varajärjestelmiä sähkökatkoksen varalle.

Meidän oli tarkoitus matkustaa mieheni kanssa autolla Pohjois-Karjalaan. Edellisenä iltana minulle kuitenkin esitettiin kysymys, josko voisin ajaa auton yksin Lahdesta mökille. Tämä siksi, että miehelleni tarjoutui mahdollisuus siirtää vesikone huoltoon Kuopioon ja meille mahdollisuus pitää konetta vajaan viikon ajan mökillämme. Tällaisia mahdollisuuksia ei joka päivä avaudu, joten köröttelin yksin autolla Itä-Suomeen kuunnellen samaan aikaan jääkiekon MM-kisojen välieräottelua Suomi-Ruotsi. Suomi hävisi niin välieräottelun kuin myös pronssiottelun. Sikäli ei jäänyt harmittamaan etten nähnyt televisiointia kummastakaan ottelusta.




Kommentit

Suositut tekstit