Haiyan

Lähdimme vajaat pari vuotta sitten unelmalomalle. Kohde oli jumalan selän takana, vaikeasti saavutettavissa. Lennettiin Hong Kongiin ja sieltä edelleen Filippiineille Cebuun, josta matka jatkui lautalla Ormociin. Meitä oltiin laivarannassa vastassa ja nökötimme vielä autossa pitkän aikaa ennen perille pääsyä Leyten saaren eteläkärjessä sijainneeseen hotelliin.

Samainen Leyten saari on viime päivinä ollut kovasti uutisissa, kun valtavaa tuhoa aiheuttanut Haiyan-taifuuni pyyhälsi ohi. Myrsky oli voimakkuudeltaan yksi rajuimmista koskaan nähdyistä. Jatkuva tuulennopeus oli 235 kilometriä tunnissa ja puuskissa ilmeisesti lähes 300 kilometriä tunnissa. Aallot löivät 15 metrin korkeuteen. Rintama oli noin 600 kilometriä leveä ja pahimmat tuhot myrsky teki noin 150 kilometriä leveällä kaistaleella.

Leyten alue kärsi myrskyssä suurimmat tuhot ja on arvioitu jopa 70 - 80 prosentin alueen pinta-alasta tuhoutuneen. Ensiarvioiden mukaan menehtyneitä oli 1000. Seuraavana päivänä arvio nousi 10 000: n. Ei sekään luultavasti riitä.

Muistan lomaltamme valashaiden tutkimusmatkalta pysähtymiset muutamaan kylään. Nämä rannoilla sijainneet kylät ovat helposti tuhoutuneet aaltojen voimasta. Kun muistelen matkaa, en epäile hetkeäkään, että uhriluvun varmistuminen kestää viikkoja. Ei tarvinnut kävellä kuin sata metriä hotellin muurien ulkopuolelle, kun saattoi nähdä tien varrella asuntoina käytettyjä hökkeleitä. Tuntui ettei tarvitsisi kuin vähän puhaltaa niin ne sortuisivat. Ken ikinä voi tietää kuinka moni niiden sisuksissa asui?


Taifuuni Haiyan.

Suomen ilmastoa usein kritisoidaan. On neljä tylsää vuoden aikaa. Keväällä on kylmä, kesällä on kylmä, syksyllä on kylmä ja talvella hirmu kylmä sekä lisäksi pimeää. Miksi aina ei voi olla kesä, vaikka kylmää onkin? 

Maailmassa havaitaan keskimäärin 80 trooppista hirmumyrskyä vuosittain. Noin 15% ihmisistä asuu pyörremyrskyalueilla. Hirmumyrskyn energianlähteenä on lämmin meri, jossa on vähintään 50 metrin paksuinen ja 26-asteinen vesikerros. Sijaitsemme alueella, jossa ei liiku taifuuneja ja Itämerikin on matala keskisyvyyden ollessa reilut 50 metriä. Syys- ja talvimyrskyt ennättävät usein laantua ennen Suomeen saapumistaan. Pienialaisia trombeja liikkuu Suomessa muutamia vuosittain. Ne ovat heikkoja. Vain joka toinen vuosi on havaittu voimakkuudeltaan merkittävä (yli 50m/s) trombi. 

Hirmumyrskyssä tuulen nopeus on yli 32 metriä sekunnissa ja kovan tuulen raja säätiedotuksessa on 14 metriä sekunnissa. Reilun 200 km/h nopeudella pyyhkivä myrsky tuntuukin muutaman kymmenen kilometrin tuntinopeudellla liikkuviin tuuliin verrattuna käsittämättömälle.

Mikäli minä saan valita, otan mieluummin neljä kylmää vuodenaikaa kuin oikeasti hurjat hirmumyrskyt.  Olen onnistunut syntymään alueelle, joka on seismisestikin maailman rauhallisimpia alueita. Maa ei paljon jalkojen alla tärise eikä tutise. Sään ääri-ilmiöiden "tylsyys" on ihan mukava asia.


Hirmumyrskyjen reittejä (wikipedia).


Limasawa saaren asutusta Filippiineillä

Kommentit

Suositut tekstit