Loppiaisena vesillä

Laajasalossa

Avasimme loppiaisena tämän vuoden veneilykauden. 6.1.2014 jo kertaalleen talviteloille laitettu soutuvene käännettiin ja mieheni raahasi moottorin sen perälautaan kiinni. Keli oli harmaa, niin kuin se oli ollut viimeisen kuukauden ajan. Harmaata ja mustaa, synkkää ja pimeätä.

Vuoden vaihtumista kävimme juhlimassa keskustassa asuvien kavereiden luona. En tehnyt mitään uuden vuoden lupauksia. Tunnen itseni, ja tiedän kuuluvani niiden 90 %:n joukkoon, jotka ovat rikkoneet lupauksensa tammikuun loppuun mennessä. Kuntoiluintoilukärpäsen puremat aloittelijat täyttävä salit tammikuussa. He ostavat kuulemma kymmenen jumpan kortin ja helmikuuhun mennessä kortti on käytetty. Voi palata taas sohvalle.

Tammikuu ei saanut minussa puhkeamaan elämäntaparemonttia. En ostanut siis kuntosalikorttia. Tammikuu ei ole tipaton. En alkanut tekemään laihduttavia sosekeittoja, en edes sitä julkiskokin suosittelemaa tomaattisoosikeittoa, joka tyhjensi kauppojen hyllyt tietyn merkkisestä soosista.

Jos kuitenkin jollain tasolla toivon parantavani tapojani kuluvana vuonna, menen metsähallituksen luontopalvelujen opeilla. 

Luontoon.fi -sivustolla on listattu kymmenen syytä liikkua luonnossa:

1. Oleilu riittää: Luonnossa ei tarvitse välttämättä harrastaa hikiliikuntaa, sillä jo muutaman minuutin oleskelu luonnossa lisää hyvinvointia. Jo luontokuvien tai -maisemien katselu edistää esimerkiksi leikkauspotilaiden toipumista.
 2. Hyvää oloa: Myönteiset tunteet lisääntyvät ja mielialat tasaantuvat. Mielenterveysoireet, kuten ahdistus, vähenevät. Luonnosta saa myös esteettisiä elämyksiä.
3. Ympäristö aktivoi: Liikunta luonnon helmassa koetaan usein kevyempänä kuin sisätiloissa, vaikka vauhti tutkitusti reipastuu luontoympäristössä. Luontoympäristö tehostaa liikunnasta saatavia terveysvaikutuksia.
4. Vastustuskyky kasvaa: Valkosolujen määrä ja allergeenien vastustuskyky lisääntyvät, mikä auttaa pysymään terveenä.
5. Fyysiset ominaisuudet kehittyvät: Motoriset perustaidot, kuten tasapaino, kehittyvät erityisesti pienillä lapsilla.
6. Stressi vähenee: Stressihormonin määrä, verenpaine ja syke alenevat. Luonto elvyttää.
7. Oppimisvalmiudet kehittyvät: Tarkkaavaisuus ja keskittyminen vahvistuvat, ja tuottavuus kasvaa.
8. Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys vahvistuvat: Luottamus ja vuorovaikutus ihmisten välillä lisääntyvät, ja ihmiset kokevat toisensa myönteisesti.
9. Yhteistä ja edullista: Kaikki tulotasosta riippumatta voivat saavuttaa luontoilun hyvinvointivaikutukset, sillä luonnossa liikkuminen on yleensä maksutonta ja kaikille avointa.
10. Elinikä pitenee: Tutkimuksen mukaan Japanin senioriväestöstä ne, joiden asuntojen lähellä oli kävelyyn sopivia puistoja, olivat muita todennäköisemmin elossa viiden vuoden kuluttua, kun esimerkiksi ikä oli otettu huomioon.




Kommentit

Suositut tekstit