Kuuba; Mihin olen tullut...

Tein elämäni ensimmäisen talvisen kaukomatkan lämpimään kymmenen vuotta sitten. Päämääränä oli Intia. Tämän jälkeen matkakohteina ovat olleet muun muassa Thaimaa, Filippiinit, Indonesia/Bali, Etelä-Afrikka ja Sri Lanka. Viime vuonna kävimme Dominikaanisessa tasavallassa ja tänä vuonna matkakohteemme oli Kuuba.

Jotkut paikat saavat mielessä tai sydämessä erityisemmän paikan kuin toiset. Syyt voivat - ainakin minun tapauksessani - olla moninaiset.

En tiedä tulenko koskaan palaamaan Kuubaan, mutta maa teki vaikutuksen. Se jäi vaivaamaan mieltäni eri tasoilla. Päällisin puolin kaikki sujui reissun aikana ns. normaalisti, mutta ei kuitenkaan.

Oli pakko alkaa kertaamaan historiaa ja miettimään, että miksi Kuubasta oli tullut sitä mitä se oli.

Matkan etukäteisvalmisteluna ostimme Finnairin suorat meno-paluu lennot Havannaan. Pitkällisen arpomisen jälkeen päätimme myös seuraavan stepin eli ostimme pari viikkoa ennen matkaa n. 120 euroa per henkilö maksaneen maan sisäisen jatkolennon Santiago de Cubaan ja tähän liittyen varasimme kotimajoituksen ensimmäiseksi yöksi lentokentän läheltä. 

Olin jälleen kerran ennen matkaa lainannut kirjastosta kasan matkaoppaita ja kahlannut niitä läpi laittaen ylös tärppejä mitä voisimme tehdä riippuen siitä miten reilun kahden viikon lomamme etenee ja missä olemme. Osittain matka eteni alkuperäisten aavistusteni mukaan. Jossain asioissa reivattiin suuntaa ad hoc.

Matka rytmittyi viehkolla tavalla rentoon oleiluun, silmissä viliseviin maisemiin, hyvään fiilikseen ja toistuviin epäuskon hetkiin.

- Eikö Havannassa todellakaan ole lentokenttähotellia?
- Yrittikö Banco Nacional de Cuban työntekijä juuri huijata minua rahanvaihdossa?
- Eikö Santiagon ilmaisessa hotellissa todellakaan ole ilmaista wifiä? (tämä toistui muutaman kerran ennen kuin tajusin ettei missään todellakaan ole ilmaista internettiä)
- Eikö Kuuban toiseksi suurimmassa kaupungissa todellakaan ole yhtään autoa vapaata autoa vuokrattavaksi?
- Voiko täällä oikeasti olla näin paljon kauniita (rapistuvia) rakennuksia?
- Miksi tavallisiin ruokakauppoihin jonotetaan? Miksi kenkäkaupan edustalla on kaaos?




Saapumassa Santiago de Cubaan.




Kommentit

Suositut tekstit