Kuuba: Päiväni murmelina Cayo Cocossa

Tästä lomasta tulee loistava, pohdit ja skenarioit etukäteen. Mutta onko joskus käynyt niin, että asiat eivät mene niin kuin olet kuvitellut ja palaat lomalta pettyneenä? Pettymys kertoo toteutumattomista odotuksista. Mitä merkityksellisempiä nuo odotukset sinulle ovat, sitä merkittävämpi on pettymys. Jos et matkusta yksin, voit välttää mahdollisen mielipahan sillä, että keskustelet matkaseurasi kanssa odotuksistasi ja toiveistasi.

Vietimme vuosi sitten Dominikaanisessa tasavallassa muistaakseni neljä yötä all inclusive hotellissa. Kokemus oli itselleni elämäni ensimmäinen. Ennen saapumistamme uuden karheaan hotelliin olimme ennättäneet kiertää maata vuokra-autolla ja valmiit olemaan paikallamme loppuloman ajan. Kokemuksen jälkeen mieheni oli sitä mieltä ettei "ruotsinlaivasimulaattoria" koskaan enää. Itse en suhtautunut asiaan niin ehdottomasti.

Ladakyydillä kohteeseen.

Kun mietimme kahta viikkoa Kuubassa, halusimme viettää osan aikaa rannalla tekemättä mitään. Vaikka monien matkatoimistojen pakettien rantakohde on Varadero, päätimme ettemme halua mennä sinne, vaan jonnekin muualle. Kohteeksemme valikoitui pieni saari Kuuban edustalla, Cayo Coco. Koralliriutta on noin 37 kilometriä pitkä ja sitä ympäröi valkoiset hiekkarannat. Erikoista on, että saarelle pääsee kulkemaan maanteitse. Rakennettu pengertie on ilmeisesti aiheuttanut jonkin verran murhetta, koska se estää normaaleja veden virtauksia. Esitteissä kuvataan paikan olevan kohde rentoutumiseen. Kyllä näin, koska saarella ei ole mitään erityistä tekemistä paitsi veteen liittyviä harrasteita. Majoitukseen kuului muun muassa, että pääsimme noin tunnin mittaiselle opastetulle reissulle hobie cat -purjeveneellä ja mieheni koitti myös miltä meno maistuu purjelaudalla. Lisäksi resortista toiseen kulki ns. hop on hop off -bussi, jolla pääsi pieneen ostoskeskukseen.

Hetken aikaa Santiagossa harkitsimme, että olisimme ostaneet maan sisäisen lennon Santiagosta saarelle. Selvitettyämme asiaa astetta pidemmälle asiakaspalvelija totesi lennon olevan täynnä. Lennon sijaan matkustimme bussilla (n. 25 euroa per henkilö) Santiago de Cubasta Ciego de Avilaan, jonne päästyämme neuvottelimme noin sadalle kilometrille Lada-kyydin (n. 55 euroa) itse kohteeseen. Saari oli täynnä all inclusive hotelleja. Valitsimme omamme - Pestana Cayo Coco Beach Resort -hinnan perusteella. Ei varmasti ollut sitä suurinta luksusta mitä saarelta löytyy, mutta se näkyi myös hinnassa.
 
Lomaan, jossa vain nukutaan pitkään ja luetaan kirjoja rennosti rantatuolissa kaksi viikkoa, ei mahdu liikehtiminen 800 kilometriä ja tutustuminen maan eri kaupunkeihin ja kulttuuriin. Mieheni ei ehkä ollut maailman innostunein kolmesta yöstä all inclusivessa, mutta oli joustava asian suhteen. Itse sopeuduin hyvin siihen, että kolme yötä kestitystä riittää. Myöhemmässä vaiheessa olisin voinut viettää yhden yön sijaan Cienfuegossa pari yötä, mutta matka jatkui mieheni toiveesta Playa Largaan. Alun perin olimme ajatelleet, että käymme myös Vinalesin alueella, mutta se jäi loppu viimeksi kokonaan väliin. Luulen, että näillä joustoilla saimme molemmat vallan mukavan loman ilman pettymyksiä. Jotta meistä ei tulisi katkeria vanhojä ämmiä tai äijiä, pettymysten, odotusten ja mielipahan käsittely on tärkeää kaikilla elämän osa-alueilla. Mieti mitä haluat lomaltasi, sano se ääneen ja ole joustava. Onneksi meidän toiveemme matkailulta osuvat lähtökohtaisesti aika yksiin ja toki matkoja on "treenattu" jo vuosia.

Perinteisesti all inclusive loma ostetaan etukäteen Suomesta valmiina pakettina lentoineen. Tämä vaihtoehto sopii varmasti toisille perhetilanteen tai muun syyn vuoksi, mutta itse luultavasti ahdistuisin, jos olisin enemmän tai vähemmän pakotettu muurien sisällä olevaan "vankilaan". Onneksi vaihtoehdon kaiken kattavine ruokineen ja juomineen voi ostaa myös muutamaksi päiväksi.  Ei kolme yötä kyllä missään nimessä ilmaisia olleet. 

Itselläni on nyt kokemusta kahdesta all inclusive -hotellista. Oman kokemukseni mukaan tarjolla ollut buffet -ruoka ei ole maailman parhainta. Toisaalta vaihtoehdot eivät olleet vähäisiä ja makuasioista voi kiistellä. Kolmen yön aikana saimme yhden kerran syödä myös a la carte -ravintolassa. Ruoka ei ollut erityisen ihmeellistä sielläkään. Toisaalta Kuuba ei olekaan mikään ruokahifistelijän mekka. Alkoholijuomat kuuluivat hintaan. Perus lager maistuu samalta missä tahansa. Mitään hipsterioluita ei tarjolla ollutkaan. En tiedä mitä drinkkeihin laitetaan, mutta verrattuna esimerkiksi Havannan upeisiin drinksuihin, en ensimmäisen päivän jälkeen niitä maistellutkaan. Kuoharia ja viinejä sai uima-allasbaarista, mutta ei rannalta, jossa juomat tarjoillaan muovimukeista tai sitten vierailijoilla oli omat pikku tonkkansa mukanaan. Ylenpalttista örvellystä alkoholinkäyttö ei ole. Näin vain yhden hieman heikommassa hapessa olevan nuoren miehen rantatuolissa pötköttelemässä ja keräämässä voimia.

Vaikka all inclusive houkuttelee pysymään paikoillaan, on mielestäni turha lähteä toiselle mantereelle tutustumatta ympäristöön ja paikalliseen elämään. Muutoin kannattaa valita vaihtoehto lähempää Euroopasta.

Cayo Coco



Kommentit

Suositut tekstit