Joulun aikaan

Koko syksyn olen ollut täysin varma, että joulusta tulee musta. Olisin ollut yllättynyt, mikäli maa olisi ollut valkoinen. Koska Helsingissä keskimäärin joka kolmas joulu on lumeton, ei tarvitse olla kovin suuri meedio ennustaakseen mustan joulun. 2000-luvulla mustia jouluja on ollut tätä aikaisemmin viisi kertaa. Vuosina 2006 - 2008 jouluaatto oli Helsingissä lumeton ja v. 2006 oli lauhin joulu sataan vuoteen. 

Jouluna 2013

Joulun aika meni mukavasti. Piipahdimme Turussa viettämässä aattoa ja joulupäivää. Perinteisiin menoihin kuului joulurauhan julistuksen katsominen ja jouluherkut. Ajoittain ajatukset karkailivat muistelemaan omia lapsuuden jouluja, jolloin vanhempani olivat vielä elossa. Joulupäivän iltana palasimme kotiin. Pääsimme valmiisiin pöytiin mieheni sukulaisten luokse ja vältin minkäänlaisen joulustressin. Pari lahjaa ostimme lähinnä vain lapsille. Vilpitöntä innostusta ja odotusta sitä hetkeä kohtaan, kun he vihdoin pääsivät avaamaan lahjojaan, oli mukava seurata.

Aaton aattona katsoin putkeen useamman jakson Armanin ristirekiä. Ruumiinpolttomatka Intian Varanasiin sai minut mietteliääksi. Varanasin suurimmassa krematoriossa ruumiit kannettiin nuotioon ja poltettiin. Kuolleiden raajat sojottivat polttopuiden välistä ja poltettujen ihmisten tuhkat lapioitiin Gangesiin. Ensin näkymä tuntui brutaalilta. Hetken asiaa pohdittuani tajusin, että tässäkin suhteessa länsimainen ihminen on etääntynyt todellisuudesta. Emme ole niin etäällä tuosta todellisuudesta kuin ensin ajattelin. Niin meilläkin yhä enenevässä määrin ruumiit tuhkataan ja mikä sen kauniinpaa kuin sirotella tuhkat mereen. Meidän todellisuudesta uupuu rikas ja laiskanpulskea krematorion omistaja vahtimassa vieressä ettei tuhkan seasta löytyvät kultahampaat ja korut päädy väärin taskuihin.

Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi työläiseksi joulun ja välipäivien ajaksi niin että muut pääsivät lomailemaan.  Ennen joulua kävimme koko porukalla joululounaalla Kaisaniemessä ravintola Violan viehättävässä miljöössä. Ei työpaikan taukotilan koristelussakaan ole mitään vikaa. Sekin on vallan viehättävä.


Ravintola Violan joululounaalla

Työpaikan taukotilan joulukoristukset

Kommentit

Suositut tekstit