"Paskaduunit"

Viime viikonlopun Hesarin yleisönosastokirjoituksista pisti silmääni henkilöstöpalveluyritys StaffPoint Oy:n hallituksen puheenjohtajan mielipidekirjoitus otsikolla "nuorisotyöttömyyteen etsittävä uusia lääkkeitä". Julkista sektoria aina parjataan. Artikkelistakin löytyi lause "meillä julkinen työvoimahallinto vasta teroittaa kyniään, kun yksityinen työnvälitys on jo tehnyt tehtävänsä eli työllistänyt".

Hallituksen puheenjohtajalle saattaisi olla yllätys mitä muuta kuin kynien teroittamista ja työn välittämistä työhallinnon tehtäviin on sälytetty. Julkisen työnvälityksen odotetaan selvittävän työttömyysturvaa ja työnhakija-asiakkaista "pelastavan" niin nuoret, vajaakuntoiset, pitkäaikaistyöttömät, vaikeasti työllistyvät, iäkkäämmät, viranomaisyhteistyötä tarvitsevat asiakkaat sekä kaikki siltä väliltä. Yksityisiin henkilöstövuokrausfirmoihin hakeutuvat ihmiset, jotka haluavat työhön. Ehkä myös yksityiselle työnvälitykselle voi tuottaa haasteita sellaisten henkilöiden työllistäminen, jotka eivät erityisesti halua työhön tai jos haluavat, niin ei mihin tahansa työhön.

- - -

Televisiossa esitettiin vähän aikaa sitten Silminnäkijän dokumentti nimeltä "Ei tällaista työtä". Dokumentissa pääosassa oli pari nuorta työtöntä. He halusivat tehdä "kivoja asioita", eivät käydä "pakkotöissä". Toinen haastatelluista koki, että tarjolla olevat työt ovat paskaduuneja ja hän totesi, että "kyllä jonkun mielestä siivous voi olla kivaa", mutta hän ei yhtynyt tähän mielipiteeseen. 

Nykynuoria kutsutaan Y-sukupolveksi. He ovat kasvaneet suhteellisen vakaassa talouden kasvun ympäristössä. He haluavat viihtyä työssä ja että työ on merkityksellistä. Työn pitää vastata haluja ja toiveita.

Olisihan se kivaa, että olisi kivaa. 

Onhan se kivaa, jos on kivaa.

Onhan se kivaa, jos on kivaa ja pystyy elättämään itsensä.

Toinen haastatelluista oli taidemaalari ja toinen media-alalle kouluttautunut. Media-alalla työskentely on monen mielestä kivaa. Kaikille töitä ei vain alalta löydy ja media-alalle päätyy myös julkkiksia ilman alan koulutusta. Kaikki on mahdollista, mutta ei kaikille.

- - -

Toistaiseksi suomalainen toimeentulo on pääasiallisesti vastikkeellista. Joko saat työmarkkinatukea/peruspäivärahaa/ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ilmoittautuessasi työnhakijaksi korvauksena aktiivisesta työnhausta. Viimesijainen toimeentulon muoto on sosiaalitoimen myöntämä toimeentulotuki. Jotkut nuoret päätyvät työttöminä, kouluttamattomina ja ammatilliseen koulutukseen hakeutumattomina sossun luukulle hakemaan toimeentulotukea. Sossukaan ei haluaisi jakaa rahaa vastikkeetta, vaan he haluavat nuorten ilmoittautuvan työnhakijoiksi. Pahimmassa tapauksessa "ikiliikkujana" sossun, Kelan ja työkkärin luukkujen välillä on nuori joka hakee tai on hakevinaan töitä ja tarvitsee rahaa yhteiskunnalta.

On nuoria, jotka raivaavat tiensä työelämään asenteella ja motivaatiolla. He aloittavat töistä, jotka eivät välttämättä vastaa ensisijaista kiinnostusta. Toisten nuorien taival työelämään kaipaa vähän tsemppaamista. Olen huolissani niistä nuorista, jotka jäävät syystä tai toisesta pyörimään ikiliikkujaan epämotivoituneina ja ehkä jopa tilanteesta lannistuneina.

Nuorille voidaan tarjota aktiivitoimenpiteitä, mutta nuori itse voi valita mihin vaihtoehtoihin tarttuu. Rahaa tulee joka tapauksessa. Ei suuria summia, mutta tulee kuitenkin. Motivaatiota voi olla vaikea arvioida tilanteessa, jossa nuori kävelee virastoon, jossa pitää vähintäänkin näytellä hakevansa työtä. Ohjelman jälkeen törmäsin muistaakseni jonkun lehden yleisöosastopalstalla kirjoitukseen, jossa laskeskeltiin yhteen nuorten saamia tukia ja todettiin, että ei niillä paljon juhlita. Se pitää varmasti paikkansa.

- - -

Viime viikolla päätettiin hallituksen kehysriihessä valtion tulevien vuosien rahankäytöstä. Se sisältää niin menoleikkauksia kuin myös verojen korotuksia.

Työttömyysturvaan on tulossa heikennyksiä ja parannuksia. Ansiosidonnaiselle työttömyyskorvaukselle pääsee helpommin, mutta kesto saattaa jäädä lyhyemmäksi, jos ei ole aktiivinen. Työmarkkinatuen tarveharkinta poistuu. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy on tärkeä painopiste edelleen.

- - -

"En mä muuten olis työttömänä, ellei se olisi kivaa", totesi toinen nuori ohjelmassa. Valitettavasti monen muun työttömän arki ei ole "kivaa". On natiiveja, maahanmuuttajia, osatyökykyisiä, vammaisia, nuoria, ikääntyneempiä jne., jotka haluaisivat töihin – ei siksi että se olisi kivaa vaan että se heidän mielestään tekisi osaltaan elämästä enemmän elämisen arvoista.

Kommentit

Suositut tekstit