Kylpyhuoneremontti osa 1: suunnittelua

Kuutisen vuotta sitten muutimme nykyiseen asuntoomme. Otimme sen ajan mittapuun mukaan valtavan asuntolainan mieheni samaan aikaan varmistellessa, että olenhan varmasti valmis asumaan muutaman vuoden 70-luvun lopulla rakennetussa rivitaloasunnossa, jossa materiaalivalinnat kuvasivat aikaansa. En todellakaan ajatellut asian olevan minulle minkään tason ongelma.

Muutama vuosi repsahti kuudeksi vuodeksi. Vuoden vaihteen reissulta palattuamme kävimme allekirjoittamassa lainapaperit kylpyhuoneremontin rahoitusta varten. Samalla alkoi kylpyhuoneen purkaminen. Jo syksyllä oli sovittu, että remontti alkaisi tammikuun alkupuolella.

Remontin ensimmäiset kolme viikkoa alkavat pian olla takana päin. Olin selaillut kasan sisustuslehtiä etukäteen muodostaakseni käsityksen siitä miltä kylpyhuoneen pitäisi valmiina suunnilleen näyttää. Villeimmät lehdistä poimimani ideat siitä, että saunaan olisi tullut lauteiden alle myös amme, karisivat kirvesmiehen ensimmäisellä tapaamiskerralla. Totesin, että saunon mutta en makaa ammeessa mielelläni. Vaikka jonkun toisen ratkaisu ammeesta saunassa lauteiden alla näytti upealta, ei se loppu viimeksi tuntunut kuitenkaan järkevältä ratkaisulta omalla kohdalla.

Koska muovimatosta oli jo aikaisemmin paikkailtu reikiä jollain massalla, ei ollut yllätys, että suihkun kohdalta löytyi vesivahinko. Yllätys sen sijaan oli, että myös wc-pönttö oli vuotanut. Noin parin viikon ajaksi betonin päälle vahinkokohtiin asetettiin lämpölevyt. Tällä viikolla ne poistettiin ja aikaisemmin märiksi todetut kohdat arvioitiin "syvämittauksissakin" kuiviksi.

En osannut aavistaa kuinka paljon ja kuinka erilaisia valintoja kylpyhuoneremontissa pitää tehdä varsinkin, kun lähtökohta oli atomeiksi purettu tila. Saunassa päätimme vaihtaa kiukaan ja lauteiden paikkaa. Kylppärissä suihku, wc ja pesukone jäivät paikalleen, mutta käsienpesuallas vaihtoi paikkaansa toiselle seinälle. Kun remonttiin lähdetään, niin eikös paikkojen vaihto ole itsestään selvyys. Mikäs remontti se sitten on, jos kaikki jää ennalleen, väliseiniä ei kaadeta tai joitain...

Omakotitaloa rakentaneelta kaverilta saimme vinkin, että Saksasta voisi tilata kylpyhuonetarvikkeita Suomen hintoja edullisemmin. Tutkimme nettikaupan valikoimaa ja vertailimme hintoja lähetyskustannuksineen. Valitsimme tavarat niin, että kaikkien piti löytyä varastosta. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että keräilyn jälkeen ne olisivat lähteneet matkaan. Parin viikon jälkeen totesimme, että joku oli mennyt pieleen ja tavarat olivat edelleen Saksassa. Nyt ne ehkä ovat jo matkalla. Megabad nimisestä liikkeestä meille on tulossa wc-pönttö, suihku ja allas sekä jotain pieniä releitä.

Kysymys ei ollut omakotitalon rakentamisesta valintoineen ja päätöksineen, vain kylpyhuoneen. Silti jo remontin ensimetreillä saimme mieheni kanssa aikaiseksi kähinän. Kylpyhuone purettuna pohdittiin, että pitäisikö remontti jättää sikseen. Se taisi ollakin ensimmäinen ja viimeinen riita aiheeseen liittyen. Jossain vaiheessa mieheni ilmoitti joutuneensa tekemään niin paljon kompromisseja kylppäriremontin suhteen... Kulmakarvat koholla pyysin tarkentamaan. Aikansa mietittyään hän ei osannut sanoa mitään kompromissia ja jatkoimme hyvillä mielin suunnittelua.

Ensimmäisten viikkojen aikana meillä on pyörinyt kirvesmies, putkihemmoja, vesieristelaattatyyppi ja tarkastajia. On ollut vaikea tottua siihen, että aamuvirkkujen remppamiesten työpäivä alkaa aamulla klo 7:00. Remontin valmistumisaikataulu on vielä auki. Ehkä noin kuukauden päästä kaikki on valmiina.

Sauna ja kylpyhuone purettuna.


Kommentit

  1. Olisihan se melamiininen marmorijäljitelmäinen wc-koppi ollut sentään säilyttämisen arvoinen ;) Sai siitä ainakin mielen hilpeäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ainokainen, joka on jäänyt kaipaamaan sitä kopperoa...

      Hyvähän se teidän kyläilijöiden on huudella sen perään, mutta olisitpa viettänyt viitisen vuotta aikaa kopperon kanssa ;D En voi sietää tällä hetkellä mitään mikä näyttää vähänkään marmorilta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit