Joulu Comolla

Joulun pyhät olivat meillä molemmilla poikkeuksellisesti vapaat. Olimme syksyllä ystävien ystävällisellä avustuksella hankkineet tarjouslennot Milanoon aaton aattona. Joulun viettoa saatteli sairastuminen. Ensin mieheni oli puolikuntoinen ja hänen toipuessaan, yllättävä kuume iski minuun ja jouduin olemaan pari päivää poissa töistä. En ollut varautunut sairastumiseen ollenkaan ja työt jäivät ikävällä tavalla kesken ennen lomaa. Makasin pari päivää kotona vuoroin sängyssä, vuoroin sohvalla ja lopulta mieheni vanhempien takkahuoneen divaanilla Varsinais-Suomessa, missä poikkesimme lyhyesti ennen matkaa. Kuume meni ohi. Pieni nuha ja yskä jäivät vielä vaivaamaan reissun alkupäiviin.

Olimme varanneet tutuksi tulleen omakotitalon alakerran Como-järven rannalta Sala Comacinasta ja vuokranneet auton tällä kertaa Sixt:ltä.

Näkymä Como-järvelle vuokrakämpästämme.


Perinteinen suomalainen joulu syntyy tietyistä meille kaikille tutuiksi käyneistä asioista. Katsotaan miten ne näyttäytyivät Italiassa.


Hyasintit ja joulutähdet:

Hurautimme vuokra-autolla Comolle. Pyörähdimme aeroclubilla tsekkaamassa joulun ajan aukioloja ja toimintaa. Tällä reissulla meillä ei ollut mitään pakonomaista tarvetta lähteä vesikoneella lentelemään. Lopulta pysyimmekin maan kamaralla koko loman.

Jatkoimme kerholta matkaa paikalliseen supermarkettiin ruoka- ja juomaostoksille. Vedettävään kärriin ladoimme aamiastarvikkeita, ravioleja ja makkarapaketin mahdollista "hätäruokailua" varten. Katsoin tarjolla olevia valtavia, varsin kohtuuhintaisia joulutähtiä, mutta totesin etten nyt kuitenkaan osta  asuntoomme kukkasia.

Kinkku ja jouluruoka:

Haimme ensimmäisenä iltana pitsat lähikylältä. Mieheni pitsassa oli kinkkua ja hän totesi "tän joulun kinkut on nyt syöty Lido Menaggio Birrificion pitsan täytteenä".  Suomalainen joulukinkku ei kuulu italialaiseen perinteeseen, eikä peruna-, porkkana- tai lanttulaatikko. Graavia kalaa supermarketissa oli myynnissä, mutta tarkoituksenamme ei ollut loihtia suomalaista joulupöytää, vaan käydä ulkona syömässä. Suomessa kaupat on auki jouluaattona puoleen päivään. Italiassa ne olivat avoinna iltaan asti. Me kävimme aattona syömässä majapaikan emännän tyttären perheen ravintolassa antipastoa ja muita italialaisia ruokia. Olimme ravintolassa täysin kaksistaan. Fiilis oli hassu tyhjien pöytien ympäröimänä.

Jouluaattomenu.


En ollut pahoillani ettei jouluruokia ollut tarjolla. Rehellisyyden nimissä en niistä juurikaan pidä. Toki niitä syön joulun aikaan, mutta en niitä ravintolassa vapaaehtoisesti tilaisi. Joulupäivän vietimme asunnossamme hiljaiseloa. Olimme katsoneet netistä, että lähiravintola on auki ja päätimme mennä sinne illalla ruokailemaan. Ainokainen ongelma oli se, että ravintola oli ollut päivällä auki. Mikään paikka ei ollut illalla auki.

Tästä johtuen joulupäivän menumme sisälsi "hätävara" ravioleja ja takassa paistettuja nakkimakkaroita. Kelpais varmaan sullekin?

Joulurauha:

Lapsena katsoin joulurauhan julistusta television välityksellä. Lähivuosina olen muutaman kerran ollut Turussa Vanhalla Suurtorilla ihmettelemässä livenä julistusta Brinkkalan talon edustalla muutaman tuhannen muun kanssa. Veljeni ihmetteli puhelimen toisessa päässä kuullessaan, että olimme katsoneet joulurauhan julistusta ipadiltä livenä. Lähetys vähän tökki, mutta katsottiin kuitenkin.

Kynttilät:

Kynttilät kuuluvat minun jouluuni. Hymyssä suin pakkailin Suomessa kamojani ja tungin mukaan muutaman esineen, joilla halusin luoda joulutunnelmaa. Suosikkijoulukoristeeni on tonttupariskunta. Pakkasin mukaan yhden kynttilänjalan ja muutaman tuikkukynttilän. Hassu juttu sinänsä, koska niistä kaupoista joissa ennen joulua italiassa pyörähdimme en löytänyt tuikkuja ollenkaan. Paitsi hajustettuja ja hintavia, joita en ostanut. Sen sijaan painostuksestani ostimme yhden ison pilarikynttilän, jota poltin koko joulun pyhät kämpillä ollessamme.

Joulutunnelmaa



Italiassa kaikkialla (näyteikkunoissa, kirkoissa, kodeissa jne.) oli jouluseimiasetelmia, jossa jouluevankeliumin päähahmot (Jeesus, Joosef, Maria, itämaan tietäjät ja tallin eläimet) ovat seimen äärellä. Kaupassa saattoi ihailla miten yksittäisistä hahmoista voi pikku hiljaa keräillen rakennella oman kokonaisuuden. Meidänkin vuokrakämppään oli tuotu oma pieni miniatyyriseimi.

Seimiasetelma



Alkoholi:

Jouluna alkoholin myynti lähes kaksinkertaistuu Suomessa. Emme mekään täysin kuivin suin olleet pyhinä. Marketista kärriin tarttui paikallista kuoharia, punaviiniä ja muutama olut. Asunnossamme oli takka. Ensimmäisenä iltana mieheni kävi kysymässä, josko isänniltämme löytyisi puita. Saimme muutamia risuja sytytykseen ja kasan paksumpia kalikkoja. Jouluaattona kaupassa käydessämme ostimme useamman pussin klapeja. Samanlaisia pussukoita, joita Suomessa myydään huoltoasemilla ja joita olemme aina pitäneet viattomien kuluttajien huijauksena ja aivan liian kalliiina.


Joulupukki ja lahjat:

Ei käynyt meillä joulupukkia Italiassa, eikä oltu ilmeisesti kilttejä kun lahjojakaan ei tullut. Olimme päättäneet, että emme osta mitään toisillemme. Täytyy myöntää, että tämä päätös repsahti vähän siinä vaiheessa, kun ostimme Lennossa lahjaravaraliikkeestä yhden yhteisen lahjan. Se oli sellainen "puuhässäkkä", johon voi ripustaa tuorepastat roikkumaan. Tähän mennessä tagliatellet on laitettu roikkumaan keittiön kappaverhon tankoon.

Italiassa näimme kymmenien joulupukkien kiipeävän parvekkeen kautta koteihin. Myös Como-järvellä näimme punanutun liikkeessä.

Joulupukki Como-järvellä.


Suklaa ja makeiset:

Kannoin mukanani yhden rasian suomalaista joulusuklaata noin niin kuin varmistukseksi etten jää ainakaan ilman. Fazerin joulusuklaiden valmistus alkaa jo normi-ihmisten kesälomien aikaan ja ennen joulua tavaraa valmistui myyntiin kuulemma yli 500 rekallista. Joo, oli miehellänikin rasia wiener nougatia mukana. Italiassa suomalaista konvehtihömpötystä ei ollut. Heillä on sen sijaan oma pullamainen kakkunsa, panettone. Kakku on lähtöisin Milanon seudulta ja se tarjoillaan kuuman juoman tai makean viinin kanssa. Emme jääneet vaille tätä herkkua, kun aattona vuokraemäntämme toimitti meille siivut kakkua ja hömpsyt.

Panettone ja hömpsy.

Joululaulut:

Yhtään suomalaista joululaulua en joulun aikaan kuullut. Toki autolla ajellessa radiosta kuuli tunnettuja joululauluja, jotka on käännetty suomen kielelle.

Kommentit

Suositut tekstit