Mökkikeittiön asennus
Kesämökkiä sanotaan usein työleiriksi. Ehkä tämän kaltainen työleireily alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, kun täysin varustellut loma-asunnot valtaavat alaa järvien ja merien rannoilla. Olen oma-aloitteisesti tukenut työleireilyn toteutumista, sillä isäni kuoleman jälkeen mökin päädyttyä omistukseeni, olen joka mökkilomalle kehitellyt jotain perusparannusteemaa (piharakennuksen rakentaminen, ulkomaalaus, sisämaalaus etc.). Tähän työleireilyyn olen omien taitojen puutteessa osallistanut myös mieheni. Tämän vuoden projekti oli keittiön asennus ja tarkoituksenani on myöhemmin kesällä jatkaa sisäseinien maalausta. Seinät, jotka maalautuvat television unelmien remontointikohteissa "yhden tunnin aikana" ovat vaatineet minulta jo useamman kesää. Eikä vieläkään ole valmista.
Ennen kesäkuista reilun viikon mökkilomaa kävimme pariin otteeseen Ikeassa. Ensimmäinen kerta osui toukokuun loppuun. Tuolloin myyjä - onneksi rehellisesti - totesi, että tässä vaiheessa ei keittiötä kannata suunnitella, koska mallisto tulee vaihtumaan heti seuraavalla viikolla. Hän jatkoi, että voimme tosin käydä katsomassa uutta mallistoa Ruotsin tai Norjan Ikean nettisivuilta. Vanhan keittiömalliston osia saa kuulemma edelleenkin, mutta yksittäisten osien rahtaaminen Ruotsista tulee myyjän mukaan kalliiksi.
Palasimme Ikeaan uudelleen malliston vaihduttua samalla viikolla, kun olimme tekemässä lähtöä mökille. Matkaa edeltävänä päivänä kävimme suunnittelemassa keittiön loppuun ja ostimme kaikki ne osat, jotka saimme. Paketista jäi uupumaan ainakin yksi kaapin ovi, vedin ja joku kaapin sisus. Lisäksi meille myytiin kaksi pöytälevyä, joista toinen oli aivan liian pitkä. Ensinnäkin se ei mahtunut kyytiimme ja toisekseen pari lyhyempää pätkää olisi riittänyt aivan hyvin. Tarkoitus onkin käydä palauttamassa pidempi levy ja ostaa tilalle lyhyempi. Pääsimme kamojen kanssa pois Ikeasta yhdeksän jälkeen illalla. Koska en mahtunut kaikkien kamojen ohella kyytiin, jäin istumaan parkkihalliin, kunnes mieheni oli vienyt ensimmäisen lastin kotiin ja tuli hakemaan minut sekä loput tavarat. Järjestelmällisellä yöllisellä pakkaamisella saimme kaiken tarpeellisen mahdutettua autoomme. Juuri muuta tavaraa ei mukaan sitten mahtunutkaan ja itsekin jouduin istumaan mökkimatkan jalat lintassa ja niska kyyryssä etupenkillä.
Mökkikeittiö ennen remonttia. |
Mökkikeittiön suunnittelussa hankalinta oli ehdottomasti tilan puute. Emme millään saaneet sovitettua pieneen tilaan keittolevyjä, uunia, mikroa, jääkaappia ja allasta. Yksi vaihtoehto olisi ollut ostaa ns. minikeittiö, mutta lopulta päädyin tinkimään toiminnoista, joita emme ole tähän mennessä juuri tarvinneet. Tämä tarkoitti sitä, että keittiöstä jäi uupumaan uuni ja allas. Mökillä ei ole juoksevaa vettä ja tapanani on ollut pestä astiota pihalla. Teemme ruokaa grillissä ja olemassa oleva uuni on ollut todella vähäisellä käytöllä. Siirsin uunin pikkumökkiin, joten periaatteessa se on edelleen käytettävissä mikäli nyt ehdottomasti haluan tehdä jonkun marjapiiraan tms. Epäilen suuresti.
Ennen lopullista asennusta sudin vielä maalaamatta olleen pätkän keittiön katossa. Sen jälkeen alkoikin pakettien avaaminen sekä kaappien ja asennusohjeiden ihmetteleminen. Keittiö valmistui pikku hiljaa viikon aikana. Jotta viikko ei olisi ollut pelkkää raadantaa, lomailtiin ja vietettiin juhannusta välissä. En itse olisi selvinnyt asennusohjeiden kanssa, mutta mieheni pärjäsi hyvin. Keittiöstä tuli hieno :)
Keittiö talven jäljiltä. |
Keittiö asennusvaiheessa. |
Keittiö lähes valmiina. |
Kommentit
Lähetä kommentti