Kruunusillat/Voittaja Gemma Regalis



Vietimme kesäkuussa lomaa Pohjois-Karjalassa. Loman aikana törmäsin pikku-uutiseen, jonka mukaan Kruunusillat-kilpailun voittaja oli valittu. Kilpailutöitä arvioitiin käytettävyyden, kestävyyden ja esteettisyyden mukaan. Esittelin taannoin kaikki loppusuoralle edenneet vaihtoehdot tekstissäni  Kruunuvuorenrannan siltaehdotuksista.

Kilpailun voitti Gemma Regalis -vinoköysisilta, joka on suomalais-brittiläisen työryhmän luomus pääsuunnitteijoinaan DI Sami Niemelä ja DI Pekka Pulkkinen sekä pääarkkitehti Martin Knight. Tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kuvaili ehdotuksen ansiona sillan alapuolen avoimuutta, mikä vähentää maisemaa katkaisevaa vaikutusta ja tekee siltalinjasta kepeän. Ymmärtääkseni voittajaehdotus oli myös huokein.





Päätös Suomen pisimmän (1,2 km) sillan, raitiotie-, pyöräily ja jalankulkuyhteyden  rakentamisesta Sompasaaresta Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan tehtiin kuluvalla viikolla. Siltatyöt alkavat aikaisintaan 2017 ja viimeistään vuonna 2019. Pyrkimyksenä on, että Kruunuvuorenrannan, Jollaksen, Herttoniemen ja Kalasataman asukkaat liikkuvat joukkoliikennettä käyttäen. Toivottavasti pyrkimys onnistuu.

Kommentit

  1. Vinoköysisilta on kaunis. Ei mikään muu tuonne oikein sopisikaan.
    Kuitenkin hinta, 210 miljoonaa tuntuu suurelta eikä se tuohon jää. Raippaluodon silta ja Kärkisten silta tehtiin(tosin reilusti yli 10 vuotta sitten) n. 25 miljoonalla. Tietysti niissä ei ole raideliikenteelle osiota, mutta silti iso hintalappu tuossa Helsinkiin tulevassa.

    Silta täytyy silti rakentaa. Kaunis silta siitä tuleekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa silta on kyllä yksinkertaisen kaunis, mutta toisaalta pidän sitä myös tylsänä. Koska siltaan joka tapauksessa käytetään miljoonia, olisin valinnut säväyttävämmän vaihtoehdon. Sellaisen, jota olisi tultu katsomaan maailman ääristä ;)

      Poista
    2. Nyt kun sanoit niin, joo, ihan totta.
      En ollut perehtynyt noihin lainkaan, kun olin kesän pois pelistä.

      Filum Lucis mun valinta. Tai Unda Arctica.
      Kuka sen voittajan muuten päätti? Siis kuka tuomaristoon kuului? Pekka Sauri ainakin.

      Poista
    3. http://www.kruunusillat.fi/schedule-and-jury Löytyikin. Hmm. Olisipa ollut hieman kattavampi lauma. Pari taivaanrannanmaalaria muualta kuin kaupungin sidosryhmistä lisää. :)

      Poista
    4. Muutamassa ehdotuksessa siltaan oli yhdistetty muutakin toiminnallisuutta (laituri/veneiden kiinnittymismahdollisuus, uima-allas, kahvila?). Olisin toivonut, että joku tämän tyyppinen ehdotus olisi voittanut. Se olisi ollut hauskaa :)

      Poista
  2. Miksi kaikissa havainnekuvissa on kesä ja tyyni päivä? Epärealistista. Minua kiinnostaa miten silta toimii pakasella ja silloin kun vettä tulee vaakasuoraan. Mahtaako raitiovaunukaan selvitä siellä silloin ja mitä maksaa sillan kunnossapito?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä tuollaisia pieniä epäolennaisuuksia näin Suomen olosuhteissa pohtimaan ;D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit