Split

Split

Pulan reissusta palattuamme ajelimme lentoasemalta kohti Splitiä. En pysynyt laskuissa kuinka monta säkkärää, ympyrää, kierrosta ja käännöstä teimme majapaikkaa etsiessämme ennen kuin luovutimme yhden suuren hotellin edessä. Kipaisin ovelle ja kysyin portieriltä, että onko hotellissa vapaita huoneita.

Kertoi olevan täyttä, mutta että samassa rakennuksessa olisi joku huone tarjolla reilulla sadalla eurolla. Kipaisin takaisin autossa istuvan mieheni luo. Pyörittelimme päitämme. Pidimme hintaa aivan liian kalliina. Jatkoimme etsimistä. Seuraavan hotellin resepsuunissa työskennellyt mies tarjosi meille huonetta 120 eurolla. Ei tämäkää, totesimme.

Vähän matkan päässä respassa työskennellyt nainen tarjosi hotellin sviittiä vajaalla 200 eurolla ja hetkeä myöhemmin viereisessä hotellissa mies tarjosi meille huonetta normaalihinnan 250 sijaan vain 150 eurolla. Olin aivan kauhuissani hintatasosta. 

Hotellikierroksen jälkeen kävelin hartiat aavistuksen lysyssä kohti autoa. Ei tämän nyt niin hankalaa (ja kallista) pitänyt olla. Tällaisina hetkinä ei voi välttyä ajatukselta, että miksi emme varanneet majoitusta etukäteen.

Split

Jatkaessamme kävelyä Splitin vanhan kaupungin lähistöllä huomasimme, että muutaman talon kerrostalon kylkeen oli kiinnitetty appartments -kyltti. Kahteen porttikäytävään poikkesimme, mutta kävi ilmi, että molemmissa oli täyttä. Jälkimmäisen paikan iäkkäämpi nainen soitti jollekin ja hetkeä myöhemmin tapasimme miehen alhaalla kadulla. Hän johdatti meidät vanhan kaupungin syövereihin. Tällä kertaa päädyimme aivan ihanasti remontoituun studioon.

Ensimmäisten kokemusten jälkeen olin ajatellut ettemme todellakaan tule viettämään Splitissä kuin yhden yön, mutta mieli muuttui saman tien, kun näin tuon studion. Pulitimme siitä 35 euroa yöltä.


Split, Marjan-puisto

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja se sijaitsee Adrianmeren rannikolla. Olimme siellä siis  kaksi yötä ja keskityimme lähinnä yleiseen hengailuun vanhassa kaupungissa. Ensimmäinen ilta oli sateinen ja viileähkö. Saimme joitakin vinkkejä vuokraemännältämme ja niiden perusteella kävimme tekemässä pidemmän kävelylenkin kaupungin keuhkoissa eli paikallisten suosimassa Marjan-puistossa/-kukkulalla. 

Toki tutustuimme myös aivan vanhan kaupungin ytimessä sijaitsevaan, 300-luvun alussa rakennettuun Diocletianuksen palatsin ympäristöön kirkontorneineen. Mieheni kävi myös venemessuilla. Itse päätin tuoksi ajaksi jäädä läheisen ravintolan terassille lukemaan kirjaa ja siemailemaan punaviiniä :)

Varmasti kaupungissa olisi voinut viettää useammankin päivän, mutta meillä oli muita suunnitelmia.

Sateinen Split


Kommentit

Suositut tekstit