Sähkömoottorilla baariin

Sähkömoottorilla saareen tarina saa nyt lyhyen jatkon tarinasta sähkömoottorilla baariin. 

Vaikka kelit ovat muuttuneet jo vähän viileiksi,  niin meri ei ole vielä jäätynyt. Olimme suunnitelleet mieheni kanssa lähes koko syksyn, että kävisimme oluella lähistöllä olevassa baarissa soutuveneellä, joka siis on varusteltu sähkömoottorilla. Tuli suunnitelman toteutuksen aika. Poutainen sää, lämpötila lämpimän puolella. Ei kun menoksi!

Baarissa ei ollut mitään erityisiä olutviikkoja, muutama ns. kuukauden olut sentään. Otimme yhdet... ja toiset ja ... kolmannet. Tämän jälkeen oli aika pöristellä illan pimeydessä "kommandona" kotiin (sähkömoottori on oikeasti tosi hiljainen!)

Keskustelimme illan aikana työasioista ja vähän muustakin. Olin juurikin lukenut verkkolehti Uudesta Suomesta yhden Suomen rikkaimman suvun jäsenen, toimittajakustantajakirjailija Niklas Herlinin kirjoituksen "Älä osta tätä kirjaa", joka kertoo julkisuudessa tutuksi tulleesta tarinasta eli hänen kummityttönsä kidnappauksesta. 

Jollain tavalla yritän ymmärtää sekä Herlinin näkökulmaa siitä, miksi hän haluaa varsin äveriään suvun perijänä suojella sukulaistaan ja miksi tarinaa ei pitäisi julkaista kirjan muodossa. Toisaalta mietin meidän jokaise sananvapautta, johon sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Lähtökohtaisesti en haluaisi ajatella, että kaikki epämiellyttävät asiat voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä vain rahalla. Toisaalta kaikestahan kirjoitetaan, miksi siis ei yhtä kaappaustarinaa... Summa summarum, minulle on yhdentekevää julkaistaanko kirja tai ei, koska en tule sitä koskaan ostamaan.

Niklas Herlinin pakonomainen tarve suojella sukulaistaan herätti minussa kuitenkin kysymyksen siitä, että mistä johtuu, että toiset haluavat suojella itseään julkisuudelta. He haluavat pysyä tuntemattomina, he eivät halua ylimääräistä julkisuutta. He eivät halua, että heistä kirjoitetaan kirjoja tai mitään muutakaan - ainakaan mitenkään negatiivissävytteisesti. Toisaalta, voi kuinka monet julkisuudenkipeät, mitkä tahansa realityjulkkiset haluaisivat kipeästi, että heistä julkaistaisiin kirja.... edes mikä tahansa naistenlehtiartikkeli tai ihan mitä tahansa muuta, ihan missä tahansa sävyssä.

Ei mene ihan tasan tämä julkisuuden tarve ja halu.


Kommentit

Suositut tekstit