Hyvinkään kirkko

Harvinaisen kylmä helmikuu 2011 on päättynyt. Luin lehdestä, että kuukauden keskilämpötila on ollut Helsingissä näin hyytävä vain muutaman kerran viimeisen 50 vuoden aikana. Kuukauden keskilämpötilan kerrottiin olevan pitkäaikaista keskiarvoa kylmempi (-9,9 astetta), vaikka omasta mielestäni kärvistelin yli 20 asteen pakkasessa harva se päivä.

Kävimme kuukauden viimeisenä viikonloppuna lauantaiajelulla. Miehelläni oli töistä vapaa viikonloppu, joita ei kuukauteen montaakaan mahdu. Ex tempore tuli ajatus siitä, että josko lähtisimme viettämään viikonloppua Utön saarelle. Samanlainen ajatus heräsi suunnilleen samaan aikaan vuosi sitten. Selvitettiin lautta-aikataulut ja varattiin rivitalohuoneisto Utöstä. Matkaa edeltävänä iltana saimme "suru-uutisen", että lautta oli laitettu telakalle huoltoon ja emme mahtuneet korvaavalle pienemmälle lautalle. Ei siis matkaa Utön saarelle.

Minulla oli pidennetty viikonloppuvapaa ja en halunnut erityisemmin viettää sitä kotona.

Alkoi kuumeinen vaihtoehtojen selvittely. Mitä ihmettä voi viritellä yhden illan aikana kohtuuhinnalla? Ruotsin risteily? Tallinnassa käynti? Pietarin matka? Äkkilähtö? Tajusin, että toisin kuin vuosia sitten, halpoja äkkilähtöjä reittimatkoille seuraavalle päivälle ei ole olemassakaan. Viime hetkillä ostetut liput ovat itse asiassa hirvittävän kalliita. Loppujen lopulta käytimme lentoyhtiön pisteitä ja päädyimme Utön sijasta Puolan pääkaupunkiin Varsovaan. Se on toinen tarina se.

Etelä-suomalaisten lomaviikolla Utön majoituskapasiteetti oli lähes täynnä. Olisi ollut yksi suurempi rivitalokämppä vapaana, mutta emme valitettavasti saaneet houkuteltua ketään kavereitamme mukaan ja emme halunneet sijoittaa normiviikonlopun viettoon erityisen paljon rahaa. Päätimme lähteä reissuun Riihimäelle ja Hyvinkäälle. Kotimaanmatkailu meidän tapauksessa sisältää kirpputoreja ja riippuen kaupungista myös arkkitehtuurikohteita.

Teltta, kota vai pyramidi?

Kirkon ei tarvitse olla muodoltaan tavanomainen, 
on muodon vapaus, yksi muoto ei ole toista pyhempi.
- Aarno Ruusuvuori

Hyvinkään kirkko talvella 2011.

Hyvinkäällä on Aarno Ruusuvuoren suunittelema upea kirkko, jota pääsimme onneksemme ihastelemaan niin ulko- kuin sisäpuolelta. Kirkon sisustuksen on suunnitellut Antti Nurmesniemi ja kirkkohopeat hopeaseppä Bertel Gardberg ja se vihittiin käyttöön 29.1.1961. Oman aikakautensa yksi hienoimmista arkkitehtonisista rakennuksista hylkää kirkkojen perinteiset muodot. Kirkon perusmuoto kolmio kuvastaa kolmiyhteistä Jumalaa.

Arkkitehti on itse todennut seuraavaa:

"Kirkko ei ole mitään arkipäiväistä. Se on jotain suurta, valtavaa ja ehdotonta 
ja tämä tunne olisi saatava välitettyä ihmisille." 


Perinteisestä kirkkoarkkitehtuurista poikkeavat muodot herättivät aikoinaan vilkasta keskustelua. 

"Kuka sitten siellä tulee istumaan? 
Vanhemmat ihmiset eivät lupaa mennä moiseen vekottimeen ollenkaan. 
Tulevaisuuden kuva on tällä kohdalla tyhjä kirkko."
(Hyvinkään uutisten yleisöosastokirjoitus vuodelta 1963)

Kirkon aulassa oli pienimuotoinen näyttely kirkon historiasta. Sen mukaan kirkon suunnittelukilpailuun tuli määräaikaan (3.3.1958) mennessä 97 suunnitelmaa. Kirkkovaltuusto hyväksyi samana vuonna Ruusuvuoren ehdotuksen "Kuori II" suunnitelman mukaisesti. Parhaimmillaan kirkon erilaisissa rakennustehtävissä ahersi 75 työntekijää.


Hyvinkään kirkko rakennusvaiheessa. Kuva kirkon rakennusvaiheita käsitelleestä kuvakollaasista.

Hyvinkään kirkko. Kuva kirkon rakennusvaiheita käsitelleestä kuvakollaasista.


"Kirkkosalin askeettisuus ja kuvattomuus edustaa selkeästi luterilaista perinnettä. Se pakottaa tulijan kääntymään sisäänpäin antaen hänelle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen eli sanankuuloon". (Merja Ilola)



Hyvinkään kirkko.

Kommentit

  1. Kävin. Kiinnostaa kuinka edullisen reitin ja majoituksen löysitte kun Utötä mietiskelitte? Ajateltiin, että jos yritettäisiin kuitata majakka tai pari joka vuosi. Viime kesänä käytiin Kylmäpihlajassa. Oli mukava reissu, toki turisteja tuntuu kaikkiin majakoihin riittävän.

    Anu

    VastaaPoista
  2. Meidän tarkoitus oli mennä yhteysalus Eivorilla Pärnaisista Utöseen (http://www.rosita.fi/laivat/eivor.htm). Itse asiassa emme tainneet edes selvittää olisiko ollut muita vaihtoehtoja.

    Majoituksesta yms. palveluista löytyy lisätietoa Utön kotisivuilta (http://www.uto.fi/2.0/service.php?lang=fi), jotka kannattaa tsekata, jos suunnittelette reissua.

    Hauska ajatus käydä eri majakkasaarilla. Majakat ovat jollain tavalla kiehtovia. Kävinkin heti tutustumassa mainitun Kylmäpihlajan kotisivuihin :)

    VastaaPoista
  3. Mä mielestäni katsoin sitä Utö-kuviota kesällä ja muistelen, että se oli aika hintava. Bengtskärissä ollaan oltu muutama kerta, lapset olis kiva viedä sinne. Mahtaako Suokissa päästä majakan loistoon käymään?

    Anu

    VastaaPoista
  4. Suomenlinnan majakka on sikäli suloisin, että se johdattaa niin veneilijöitä kuin uskovia ollessaan samalla sekä majakka että kirkko. Kirkkoon toki pääsee käymään, mutta täytyy myöntää etten tiedä onko mahdollisuutta nousta maantasalta korkeammalle maisemia ihailemaan.

    Utötä pidän itsekin kovin hintavana. Olen yrittänyt päästä sinne käymään sesongin ulkopuolella, jolloin on vähän halvemmat hinnat. Kesällä on vielä kalliimpaa.

    VastaaPoista
  5. Suokin majakka on ainakin ennen ollut myös lentomajakka. Ja Euroopan ainoa kirkko-majakka-lentomajakka, jos oikein muistan.

    Anu

    ps Pitäisikö aloittaa majakkamatkailuvinkkiblogi ihan erikseen?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit