Luksusjahdit Helsingissä

Venäläissyntyinen miljardööri, Chealsean jalkapallojoukkueen omistajanakin tunnettu Roman Abramovitsh omistaa jotain, josta voisi olla kateellinen. Kateellisuus katoaa siinä vaiheessa, kun "haaveilee" omistavansa jotain, jota ei olisi varaa ylläpitää. Omistaisi jotain, jonka omistamisessa ei olisi mitään järkeä.

Kysymys on Pelorus-jahdista:
- Yksi maailman suurimmista jahdeista.
- Pituus enemmän kuin matka Arto Bryggaren aikanaan aitoessa 110 metrin aitoja.
- Arvo n. 250 miljoonaa euroa, joka on suunnilleen sama kuin Itä-Suomen yliopiston vuosibudjetti.
- Ohjustoruntajärjestelmä. Jäin miettimään onko Suomella ohjustorjuntaa?
- Kaksi helikopterialustaa. Mitä nyt ylipäätään yhdellä tekisi?
- Vajaan 50 henkilön miehistö. Kun kissa on poissa, hiiret hyppii pöydillä... vai?


Pelorus Laajasalon edustalla kesällä 2010.

Pelorus Hietalahden altaassa kesällä 2010.

Olimme kesällä 2010 ystäväpariskunnan kanssa veneilemässä Helsingin edustalla Pikku Leikosaaressa. Yleinen sauna lämpesi ja grillattiin. Paluumatka taittui niin, että kiersimme Laajasalon saarta Santahaminan kautta Helsingin keskustan suuntaan. Hämmästys oli suuri, kun pimenevässä illassa näimme Laajasalon edustalla jotain mitä sinne ei normaalisti kuulunut. Heräsi ajatus, että ruotsinlaiva on eksynyt reitiltään. Mutta ei. Kysymys oli siitä, että Pelorus jahti oli ankkuroitunut Laajasalon edustalle.

Hämmästys oli vielä suurempi, kun tajusimme että Peloruksen takana oli toinen lähes yhtä suuri jahti, le Grand Bleu. Suuri sininen on myös Luc Bessonin ohjaama elokuva, jonka näin vuosia sitten Joensuussa elokuva-arkiston tarjonnassa. Elokuva kertoi syvyyssukeltamisesta ja olin tuolloin kovin vaikuttunut elokuvasta. Toisella kerralla vuosia myöhemmin taisin nukahtaa kesken leffan...

Le Grand Bleu:
- Myös tämän jahdin rinnalla voisi hyvin treenailla sadan metrin kilpajuoksua.
- Myös tälle jahdille voit kutsua kaksi ystävääsi helikoptereineen.
- Millaisia lahjoja sinä annat ystävillesi? Roman Abramovitsh lahjoitti jahdin ystävälleen, nykyiselle omistajalle Eugene Schvidlerille.
- Entäs jos saisi lahjaksi vain yksittäisen esineen laivan kannelta? Valittavana olisi helikopteri, 22 metrinen purjevene tai 20 metrinen moottorivene.


Le Grand Bleu Laajasalon edustalla kesällä 2010.

Le Grand Bleu Laajasalon edustalla kesällä 2010.

Kommentit

Suositut tekstit