Oltiin Pulassa

Kroatia, Adrianmeren rannikkoa

Suomalaisilla on Kroatian reissuilla erityinen syy vierailla Istrian niemimaan suurimmassa kaupungissa. Nimittäin sanaleikit (somessa).

Onneksi emme kuitenkaan olleet pulassa Pulassa. Loman toisena päivänä matkustimme siis Pulaan, mutta emme autolla vaan lentokoneella. 

Mieheni oli ennen matkaa tutkinut jotain, mitä minä en osannut ollenkaan ottaa huomioon. Splitin lentoaseman vierestä löytyi nimittäin firma nimeltä European Coastal Airlines, joka operoi tällä hetkellä reittilentoja vesikoneella muutamiin kohteisiin Kroatiassa. Meidän lisäksi kyydissä oli sekä meno- että paluulennoilla muutamia ihmisiä.

European Coastal Airlines

Kroatia

Kroatia


Laajentumissuunnitelmia firmalla oli runsaasti, sillä mieheni kuuli myöhemmin Splitin venemessuilla myyntijohtajalta, että kaluston pitäisi viisitoistakertaistua parissa vuodessa. Tänä vuonna ainoan koneen kaveriksi tulee neljä muuta ja ensi vuonna kymmenen. En tiedä kuinka monta lentäjää firmassa lopulta oli, mutta ymmärtääkseni he kaikki olivat lentäneet Malediiveillä. Ensimmäiset tapaamamme kaksi olivat sieltä kotoisin. Lisäksi tapasimme lentäjiä, jotka olivat kotoisin Saksasta, Ruotsista ja Espanjasta.

En tiedä vaihtelevatko hinnat miten sesonkiaikana ja sen ulkopuolella, mutta lento Twin Otterilla Splitistä Pulaan ja takaisin kustansi n. 90 euroa per henkilö. Lento kesti suuntaan noin tunnin eli lentoaika edestakaisin pari tuntia ja olihan maisemat Suomen maisemiin verrattuna erilaiset ja toki upeat.

Kroatia


Suomea sanotaan tuhansien järvien maaksi. Kroatian osalta on käytetty sanontaa tuhansien saarien maa. Vesikoneella on mahdollista päästä kohteisiin, joita yksikään lentoyhtiö ei ole tähän mennessä tavoittanut. Rannikkoa on vajaat 6000 kilometriä ja saaria, luotoja sekä riuttoja on tosissaan laskettu yli tuhat.

Pula, Amfiteatteri

Pula, Amfiteatteri

Pulalla on vaiheikas historia osana eri maita. Viime vaiheissa ensimmäisen maailmansodan jälkeen se oli osa Italiaa ja toisen maailmansodan jälkeen kaupunki liitettiin osaksi Jugoslaviaa. Italialaisvaikutteita kaupungista löytyikin, sillä tunnetuin nähtävyys oli roomalainen amfiteatteri. Meillä oli Pulassa muutama tunti aikaa. Söimme lounaan torilla, tutustuimme amfiteatteriin ja hengailimme päämäärättömästi ennen paluulentoa takaisin Splitiin.

Amfiteatteri oli aikoinaan tärkeä huvittelupaikka gladiaattoritaisteluineen ja sirkushuveineen. Alkuperäinen käyttötarkoitus on tavallaan säilynyt, mutta tänä päivänä huvit ovat erilaisia. Amfiteatteri on ollut näyttämönä kuuluisille artesteille mukaan lukien Sting, Seal, Luciano Pavarotti, Jamiroquai ja moni muu. On siellä pelattu jääkiekkoakin.


Pula, Augustuksen temppeli

Paluulennolla alkumatkan oli varsin kehno keli. Pilvien vuoksi maisemia ei nähnyt ei sitten yhtään. Harmaata mössöä oli ympäriinsä. Onneksi Splitiä kohden keli parani.

Kommentit

Suositut tekstit