Solitaire/Nord Stream

The Solitaire, the largest pipe-laying ship in the world (wikipedia)

Solitaire on maailman suurin putkenlaskualus. Se on seilannut syksyn aikana ja seilaa edelleen pitkin Itämerta osallistuen venäläis-saksalaiseen hankkeeseen nimeltä Nord Stream, jossa rakennetaan vedenalaista maakaasuputkea. Kaasuputken rakentaminen on alkanut kuluvana vuonna 2010 ja ensimmäisen putken pitäisi valmistua käyttöön 2011. Vedenalainen putkiosuus on reilut 1000 kilometriä ja putkeen liittyy Venäjällä reilun 900 kilometrin pituinen kaksoisputki. Suomen kohdalla putki kulkee 40 - 200 metrin syvyydessä noin 30 kilometrin päässä rannikolta.

En voi sanoa ymmärtäväni maakaasuputkesta tai sen ympäristövaikutuksista yhtään mitään. Tutkiessani asiaa huomasin, että omistava firma on käyttänyt ympäristövaikutusten arviointiin ja suunnitteluun yli 100 miljoonaa euroa. Rahaa on siis palanut ja arvioinnin pohjalta on laadittu putken asennussuunnitelma ja ympäristön tarkkailuohjelma. Putkea ei rakenneta, kun hylkeet lisääntyvät tai tietyt kalalajit kutevat. Kai sekin on jotain...

Miehistöä alukselle lennätetään helikoptereilla. Helsingin yleisilmailukentälle Malmille on tullut tämän rakennushankkeen myötä uutta vipinää, kun Solitairen työntekijöitä pyörii "ympyrässä" ja poikkeuksellinen passintarkastuspiste on pystytetty myös lentoaseman aulaan.

Kärpäsenä katossa Malmin lentoasemalla.

Kommentit

Suositut tekstit