Nuorten yhteiskuntatakuu

Pari päivää sitten olin jo sängyssä nukkumaan menossa. Mieheni esitteli iPadin toimintoa, jossa radion voi jättää päälle ja ajastaa sen sammumaan vaikkapa tunnin kuluttua. Puolen yön paikkeilla, viime hetkillä ennen nukahtamista kuuntelin radiosta keskustelua nuorten yhteiskuntatakuusta. Pari keskustelijaa kiittelivät, että "hyvä, hyvä, kun tällainen uudistus saadaan vihdoin aikaiseksi".

Kulmakarvat kohosivat hämmästyksestä ja sitten nukahdin.

- - -

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi syyskuussa 2011 tiedotteen, jonka mukaan nuorten yhteiskuntatakuu on yksi hallituksen kärkihankkeista. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja vastavalmistuneille alle 30-vuotiaille tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Ministeri on asettanut työryhmän valmistelemaan esitykset nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi v. 2013 alusta. Vuoden 2013 alusta?!?!?

Tiedotteen nähtyään joku saattaisi äkkinäisesti ja virheellisesti kuvitella, että työhallinnossa on tätä aikaisemmin nuoret työttömät vallan unohdettu. No ei se tietenkään pidä paikkaansa. Nuorissa on ja tulee aina olemaan toivo ja tulevaisuus. Uutta tässä kärkihankkeessa on se, että takuun piiriin kuuluvat jatkossa myös alle 30-vuotiaat vastavalmistuneet.

Nuorten yhteiskuntatakuun toimeenpano on alkanut TE-toimistoissa vuoden 2005 alusta lukien. Matti Vanhasen hallituksen työllisyyden politiikkaohjelman toimeenpanoon kuului nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuun sekä työpajatoiminnan vakinaistaminen. Tavoitteena tuolloin oli hallinnonalojen välisen yhteistyön avulla edistää nuorten sijoittumista peruskoulun jälkeiseen koulutukseen ja sen jälkeen työmarkkinoille tai jatko-opintoihin. Tuolloin todettiin, että 

"nuorten yhteiskuntatakuu sisältää palveluprosessin tehostamisen ja lupauksen siitä, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle työttömänä työnhakijana olevalle nuorelle tarjotaan viimeistään työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolme kuukautta hänen tilannettaan edistävä aktiivivaihtoehto".

Pyrkimyksenä on aina ollut, että nuorten työttömyys ei pitkity ja heille löytyisi kestäviä, pitkäkestoisia ratkaisuja. Nuoret ovat aina olleet spesiaali kohderyhmä ja "nuorten yhteiskuntatakuun" nimikkeellä palvelusta on siis puhuttu vuodesta 2005 lukien. Ohjeistuksia on vuosien varrella muutaman kerran tarkennettu.

- - -

Yleisen työmarkkinatilanteen heikentyessä nuorten kiinnittyminen työelämään vaikeutuu. Ammattitaidottomuus ja kouluttamattomuus eivät ole parhaimmat valtit päästä ensimmäiseen tai toiseenkaan työpaikkaan. Toki hyvällä asenteella pärjää pitkälle.


  • NUORI: Kaikki palvelut ja toimet edellyttävät sinun omaa aktiivisuutta ja myötävaikuttamista. Tässä suhteessa viranomaiset eivät ole sinua vastaan vaan sinua varten. 

Kommentit

Suositut tekstit