Itsenäisyyspäivänä 2011

Muutaman viime vuoden ajan olemme juhlineet itsenäisyyspäivän tienoilla Lahdessa tai lähimaastossa. Tänä vuonna pysyimme Helsingissä ja päivä kului enemmän tai vähemmän siivoten. Pihan luumupuu sai jälleen jouluvalot. Ylimääräinen vapaapäivä keskellä viikkoa tuli hyvään saumaan sekä levon että putsauksen näkökulmasta. Toisin kuin viime vuonna, jolloin koko päivän satoi lunta, maa oli Helsingissä periaattessa musta. Aamulla mustaa maata peitti vain seitin ohuita valkeita läikkiä. Fiilis oli aavistuksen erilainen kuin viime itsenäisyyspäivänä, jolloin lunta oli "metrikaupalla".

Yleensä julkinen keskustelu linnan juhlista alkaa siinä vaiheessa, kun kutsut saavuttavat vastaanottajansa. Kuka on kutsuttu ja millaista vaatetusta he aikovat käyttää? Kuka säväyttää ja millä tavoin? Linnan vakikävijät hakevat ekoihmisten hyväksyntää kierrättämällä ja tuunailemalla vanhoja kolttujaan. Samalla muotisuunnittelijat vaikertavat, kun kansakunnan ainokaiseen juhlatilaisuuteen ei tilata uusia pukuja.

Tänä vuonna ensimmäiset uutiset linnan juhlista olivat yllättäen kieltäytymisiä. Kävellessäni taannoin töihin ja ohittaessani R-Kioskin näin Katri Helenan julistavan lööpissä ettei hän mene juhliin, vaikka saisi kutsun. Syy poisjäämiselle ei tosin ollut sama kuin parilla persuedustajilla. Yrmy Hakkaraista ei kiinnostanut herrojen kanssa hikoilu ja homokammoinen Oinonen ei halunnut nähdä tanssivia miespareja.

Kysymyksessä oli Tarja Halosen viimeiset linnan juhlat emäntänä. Suut mareassa hymyssä juhlaväki tanssahteli Tonava kaunoisen tahdissa. Jos joku vieraista oli saapunut linnaan vastentahtoisesti asenteella "vitsit kun ketuttaa", niin ei se päällepäin näkynyt. Kaikki näytti kovin eteeriseltä ja onnelliselta.

On vaikea tunnistaa kaikkia satoja vieraita. Erityisesti presidenttiehdokkaat voivat tuottaa haasteita. Eva Biaudet vaihtui Leena Harkimoksi ja Pekka Haavisto muutui Pekka Haavioksi.

En haluaisi olla romani linnanjuhlissa, sillä juhlapukeutuminen ei eroa arjesta. Samanlaista kimallusta päivästä toiseen. Itse asiassa en tiedä mistä tämä suomen romaneille tunnusomainen perinne on peräisin. Pitäisi kai ottaa selvää.


Kynttilät itsenäisyyspäivänä 2011.

Kommentit

Suositut tekstit