Ensilumi 2011 Helsingissä

Oli sitä ensilunta odoteltu... kovastikin. Mutta ei. Pelkkää vesisadetta, pimeyttä ja "lämpöä". Joulukuun sai pihalla talsia lauhassa kelissä plussan puolella. Ensilunta ei satanut koko kuussa.

Joulukuun 19. päivä 2011 kiteytettiin sanomalehdessä siihen mennessä tapahtunut vesisateiden osalta. Etelärannikolla oli satanut joulukuussa jopa 80 millimetriä vettä. Määrä oli enemmän kuin kertaakaan viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Lähes puolet (11) joulukuun päivistä oli myrskypäiviä. Myrskypäiväksi määritellään päivä, jolloin kolmen tunnin välein mitattu tuulen nopeus on vähintään 21 metriä sekunnissa.  Edellisen kerran vastaavanlaiset myrskyt koettiin v. 2003.

Lumesta ei siis ole ollut tietoakaan. Tai sen verran on satanut, että maa on hetkisen ollut vähän niin kuin valkeana. Niin kuin tomusokeria olisi ripoteltu ruohikolle.

Muutoinkin joulukuun sääilmiöt ovat olleet erikoisia. Ukkoskuuro yllätti 14.12.2011. Istuin kotona sohvalla kun pihalla välähti. Mieleeni ei juolahtanut ukkonen. Ajattelin sen sijaan, että joku rivitalon naapurustosta on päättänyt kuvata pihaamme tavanomaista pimeämmällä. Ilmatieteen laitos kertoi tapahtuneesta, että joulukuussa iskevä raju ukkoskuuro oli harvinainen, mutta ei tavaton.

Tapaninpäivän myrsky tuhosi metsää arviolta miljoonan kuution verran. Harmillisesti puut kaatuivat hajalleen ympäri Suomea pitkin poikin pihoja, taloja ja sähkölinjoja. Niitä ei saa niin helposti korjattua talteen. Myrsky oli ilmeisen harvinaislaatuinen voimakkuudessaan. Luonto julisti sodan ja haavoitti. Viikko tapahtuneen jälkeen kaikkia haavoja ei ole vielä saatu tikattua. Pieni osa Suomesta on edelleen pimeänä. Sähkömiehiä on kuulemma roudattu suuremmille tuhoalueille eri puolilta Suomea. Tämä on uutisten mukaan johtanut lieviin kommunikaatio-ongelmiin, kun eri murrealueiden työmiehet eivät ymmärrä toisiaan. Enkä nyt puhu maahanmuuttajista. Merialueiden suurin keskituulennopeus 28,5 metriä sekunnissa mitattiin Kaskisten kaupungin edustalla ja maa-asemillakin oli mitattu yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Edellisen kerran Suomessa myrskysi yhtä paljon v. 2001.

- - -

Ensilumi satoi 2.1.2012. Lunta Helsingissä tuli varmaan jotain viitisen senttiä. En kyllä tiedä lähtivätkö aurauskalustot liikenteeseen... Luulen, että tilanne on sama kuin viime vuonna ensilumen aikaan marraskuussa. Tuolloin totesin ilon ensilumesta olleen lyhyenlainen. Ennustusten mukaan tämän päivän ensilumet eivät jää pysyviksi ja sulavat pian pois.

Ensilumi Helsingissä 02.01.2012
- - -

Pienet asiat alkavat joskus kaihertamaan ja ärsyyntyminen saa liikenteeseen suurempia asioita. Monet asiat menevät lähes rutiinilla naama ehkä hieman irvessä, kuten esimerkiksi vakuutusyhtiöiden laskujen maksut. Sitten tulee se päivä, jolloin sinulla on hetki aikaa ja tutkit tarkemmin laskua ja vakuutusehtoja. Käyt ehkä jopa vertaamassa oman vakuutuksen ehtoja muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Joko ymmärrät jotain tai sitten et ymmärrä mitään. Ymmärtämättömyys lamauttaa...

... Tai ei lamauta. Mieheni rupesi toimimaan. Hän selvitti, että meidän autovakuutus ei kata tuulilasin rikkoa. Vaikka meidän auton tuulilasi on toistaiseksi aivan ehjä, lasivakuutuksen uupumisen seurauksena oli, että meidän kaikki kymmenen vakuutustamme siirtyivät yhteen ja samaan paikkaan. Lisäetuna on se, että säästämme useita satoja euroja vuositasolla. 

Kommentit

Suositut tekstit