Uuden vuoden aattona 2011

Lähestyimme pikku hiljaa saarta myötätuulessa, pienessä aallokossa - minä, mieheni ja miehen työkaveri. Kaksiheppainen perämoottori hurisi soutuveneen perässä. Rannalla neljä vierasta miestä tuijotti meitä ja me tuijotimme epäluuloisina noita vieraita miehiä. "Voi ei, joku on saanut saman ajatuksen kuin me" pohdimme hiljaisina. "Uuden vuoden aatto on pilalla".



Emme päässeet rantautumaan pienellä soutuveneellä samaan paikkaan, johon normaalisti jätämme vähän isomman moottoriveneen. Vene on jo talviteloilla ja saaren laituri oli nostettu maihin, jäljellä oli vain laiturin betonipohjustus. Käännyimme veneellä ja ajoimme saaren pohjoispuolelle rantaan ja vedimme veneen rantakivikkoon. Heitimme tavarat rannalle ja kävelimme saaren poikki. 






Ennen rantautumista olimme veneilleet hitaasti mutta varmasti lähes tunnin ajan. Emme olleet merellä yksin. Ohitimme toisen soutuveneen, kaukaisuudessa näimme muutaman isomman moottoriveneen ja muutaman sadan metrin etäisyydellä meistä kiiti hydrokopteri. Heti meidän perään saareen rantautumista harkitsi kaksi melojaa. Säikähtivät ilmeisesti meitä, kun eivät tulleet.


Lähes perillä...

Saarella jo olleet miehet olivat ennättäneet laittaa saunan lämpiämään sekä tulen nuotioon. Joulun myrskykelien johdosta yksi isompi puu lepäsi saunan kattoon nojaten. Miehet kertoivat samoin tein, että useimmilla heistä oli ollut kahdeksan vuoden ajan perinne tulla kyseiseen saareen saunomaan uuden vuoden aattona. Me olimme noviiseja. Kysymyksessä oli meidän ensimmäinen kerta ja vähän korvat luimussa jäimme odottelemaan miten saunavuoroista yms. saadaan sovittua. Ei nyt varsinaisesti olisi tarvinnut luimuilla, koska saunavuoroihin järjestäytyminen (miesporukka ensin, me sitten) sujui ongelmitta. Pääsimme miesten saunoessa lämmittämään meidän eväitä (glögiä lämmikkeeksi, grillattavaa ja kuoharia), jotka mieheni työkaveri oli järjestänyt.

Idea veneretkelle lähdöstä ei ollut meidän ja saunassa kiittelimmekin mieheni työkaveria. Venereissu olisi varmasti kahdestaan jäänyt tekemättä. Pimeyttä vältellen, iltapäivän kuluessa pakkasimme kamat kasaan ja lähdimme paluumatkalle ohittaen mm. Vartiosaaren aavemaisia rantarakennuksia.

Vartiosaaren ohitus...

- - -

Saunareissun jälkeen vietimme hetken kotona ja vaihdoimme vaatteet kevyempään ja kuivapukua astetta juhlavampaan versioon. Uuden vuoden vaihtumisen todistimme kavereiden luona Lauttasaaressa. Sielläkin grillattiin. Olimme tosin unohtaneet oman lihakimpaleemme jääkaappiin ja jouduimme turvautumaan muiden tuomiin eväisiin. 

Seuraavana päivänä meri olikin jäätynyt! Ja sitä seuraavana päivänä tuli lumi!


Peilijää Helsingissä 1.1.2012.

Kommentit

Suositut tekstit