Hengailua Hong Kongin lentoasemalla

"Hepsun hei - ensimmäiset Hong Kongissa" mieheni totesi ja nosti Tsingtao -oluen ilmaan. Hyvin nukutun lennon jälkeen meillä oli tuntikausien vaihtoaika lentokentällä. Olisimme ennättäneet varmasti käydä kaupungin keskustassa, mutta halusimme jäädä vain olemaan ja hengailemaan lentoasemalle. Minä luin kirjaa vuoristokiipeilijöistä ja mieheni mm. onnettomuustutkintaraporttia Hong Kongin lentoasemalla Finnairin koneelle sattuneesta "läheltä piti" tilanteesta. Kiinalaisten tekemä raportti oli kuulemma hyvin laadittu ja jäimme keskustelemaan kuinka pienet tekijät vaikuttavat turvallisuuskriittisiin asioihin. Joskus keskittyminen saattaa herpaantua siitä, ettei läppäri mahdu ohjaamossa oikeaan paikkaan ja kone päätyy tekemään lentoonlähtöä rullaustieltä... onneksi virhe huomattiin ajoissa ja mitään vakavaa ei sattunut. 

- - -

Pientä stressiä ennen matkaa oli aiheuttanut se, että ostamamme jatkolento Filippiinien Cebuun oli päivää ennen matkaa peruttu ja meille tarjottiin lentoa seuraavalle päivälle. Mieheni käytti lähtöpäivästämme (perjantai 13. päivä muuten...) useamman tunnin selvittääkseen meille uutta vaihtoehtoa siirtyä haluttuun paikkaan. 

Itse vietin päivän töissä pohtien etteikö nyt joku työkavereista tai asiakkaista voisi sanoa jotain pahasti tai olla tyytymätön tai valittaa... Mutta ei mitään, ei mitään mainittavaa. Ei edes pienen pieniä purnauksia. "Eikö ole mukava, kun voi lähteä hyvällä fiiliksellä lomalle?" Jollain näillä sanoin esimieheni kysyi minulta, kun "valitin" sitä ettei ole ankeaa ja en varsinaisesti ole loman tarpeessa. Jos on uupunut niin on mukava lähteä lomalle. Jos harmittaa, niin on mukava lähteä lomalle. Entäs sitten, jos et koe olevasi loman tarpeessa ja mikään ei varsinaisesti ketuta. Miten lomalle lähtöön silloin pitäisi suhtautua?

Kellon lähestyessä puolta yötä Helsinki-Vantaan lentoasemalla Schengen alueen ulkopuolella joimme kuoharit. Viereisessä pöydässä puhuttiin venäjää ja edessäni nainen söi hyvännäköistä salaattia. Ei sillä, että olisin nälkääni toisten annoksia katsellut... söin päivällä pitakebabin. Vähän niin kuin se olisi ollut viimeinen nauttimani rasvainen liha-ateria maan päällä. Täysiä laukkuja katsoessani tuntui siltä, että mukaan tuli taas puoli omaisuutta. Oli kaikenlaisia härpäkkeitä, lehtiä ja kirjoja. Yritin lohduttaa itseäni sillä, että taakka kevenisi sitä mukaa, kun saisin lehtiä luettua ja voisin jättää niitä matkan varrelle.

- - -

Tsingtao-oluiden kera olimme tilanneet lentoaseman ravintolassa kasan kiinalaista ruokaa. Naama vääränä jauhoin eri annoksia. Paistettua kalaa lukuun ottamatta kaikki mitä pöydässä oli, maistui jostain syystä aivan kamalalle. Häpeillen siirsin täysiä ruokalautasia sivummalle.

Vierailimme lentoasemalla Aviation Discovery Centerissä (ADC), missä sai ilmaiseksi katsoa näyttelyä paikallisen ilmailun kehittymisestä. Aina vanhoja ilmailuun liittyviä kuvia katsellessa ei voi välttyä ajattelmasta millaista glamouria lentämiseen on aikoinaan liittynyt. Oheiset kuvat ilmailun historiaan liittyen (Boeing 707 ykkösluokasta ja lentokoneen keittiöstä) ovat näyttelystä otettuja.





Nykyisen lentokentän suunnittelu alkoi 1980-luvun loppupuolella ja valmistumisensa jälkeen 6.7.1998 se  on toiminut kellonympäri. Kenttä on yksi maailman vilkkaimmista ja siellä on operaatioita (lähtöjä ja laskeutumisia) keskimäärin 800 päivässä.

Lentokenttä oli ihanan rauhallinen ja hiljainen ottaen huomioon matkustajamäärät ja operaatiot. Paluumatkalla Filippiineiltä pydähdyimme kolmeksi yöksi Hong Kongiin. Kentältä kulkee kymmenen minuutin välein (aamusta 5.50 klo yöhön 01.15) Airport express juna, jolla pääsee keskustaan vajaassa puolessa tunnissa. Juna pysähtyy kolmella asemalla (Tsing Yi, Kowloon ja Hong Kong).

Erityisesti kaupungin keskustan check in -pisteet olivat jumalan lahja matkailijalle. En ole missään koskaan aikaisemmin törmännyt palveluun, jossa bagaasit voi jättää kaupungilla päivää aikaisemmin palvelupisteeseen, josta ne toimitetaan suoraan lentoasemalle ja edelleen lentokoneeseen. Aivan käsittämättömän loistavaa, kun matkalaukuille ei tarvinnut etsiä erillistä säilytystä! Filippiinien kokemuksien lisäksi Hong Kongin kaupungin tunnelmiin palaan seuraavissa teksteissä.

Kommentit

Suositut tekstit