Lux Helsinki 2012

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Kävimme katsastamassa viime hetkillä Lux Helsingin valoteoksia Senaatintorin kuutiota ja Stadikan tornia. Autosta näin myös Musiikkitalon seinässä olleen teoksen.

Rubix xpress

Lux Helsingin nettisivuilla Matti Jykylän rubix xpress teoksesta kerrottiin seuraavaa:

"Valoteos rubix xpressin esikuva on unkarilaisen Erno Rubikin kehittämä tuttu, älypelinä toimiva muuntuva kuutio, johon valoteoksen tekijä ei itse lapsena koskaan löytänyt ratkaisua. Teoksen idean taustalla on video, jossa 6-vuotias kiinalaispoika ratkaisee kuution arvoituksen 37 sekunnissa. Senaatintorin kuutiossa tuo suoritus toistuu hidastettuna ja päätyy ratkaisuun.
Valon muutoksia ja liikettä hyödyntävään teokseen kuuluu myös erikseen sävelletty musiikki. Kaikkien tuntema esine saa Lux Helsingissä uuden mittakaavan – valokuution sisään mahtuisi 125 000 tavallista Rubikin kuutiota."

Lux Helsinki 2012, rubix xpress


Variant Spectrum

Stadionin tornin Jukka Huitilan teos Variant Spectrum oli valoiloittelua ja nettisivut kertovat seuraavaa:

"Variant Spectrum teos valaisee Olympiastadionin torniin värikylläisen spektrin korostaen sen roolia eräänä Helsingin keskeisimmistä maamerkeistä – nyt täysin uudesssa valossa. Etäältä katsottuna teos muodostaa koko tornin mittaisen varioituvan spektrin. Lähietäisyydeltä katsottuna spektrin värit erottuvat selvemmin ja luovat aaltomaisen liikkeen, joka herättää tornin julkisivun ja sen parvekkeiden rytmittämän rakenteen eloon.
Teoksen pääasiallisina valonlähteinä käytetään LED-heittimiä, joiden ansiosta teoksen laskennallinen sähkönkulutus on 80 % alhaisempi kuin perinteisin valonheittimin toteutettuna."


Kommentit

Suositut tekstit