Toljo

Tiesitkö, että ensimmäisen lobotomian suorittanut portugalilainen neurokirurgi sai saavutuksestaan nobelin palkinnon vuonna 1949? Toiminta oli sen ajan hoitomenetelmien mukaista.

Kävin tauon jälkeen Vuotalossa maanantaileffassa. Tositapahtumiin perustuvan elokuvan "Prinsessa" meinasi päätyä lobotomialeikkauksen kohteeksi. Olen näitä Vuotalon ilmaisia elokuvanäytöksiä käynyt katsomassa säännöllisen epäsäännöllisesti viimeisten vuosien aikana. Teatteri ei minun käydessäni ole koskaan ollut niin täynnä kuin viime maanantaina. Vaikka sali vetää 320 ihmistä, kaikki eivät mahtuneet sisään.

Harhainen Anna Lappalainen eli elokuvan prinsessa Buckinghamin palatsista eli elämänsä Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa, kunnes hänet siirrettiin viimeisiksi elinvuosikseen Nikkilän mielisairaalaan. Hän hyväksyi siirron empien, mutta totesi poistuessaan olleensa jo niin pitkään kesäpalatsissaan että joutaa siirtymään talvipalatsiin.

Mekin teimme siirtymän "kesäpalatsistamme" (mökki) "talvipalatsiin" (koti). Lomapuuhat muuttuivat  arkiaskareisiin. Reilu viikko on nyt takana. Arkiaskareet tai -harrastukset eivät onneksi jokaisessa hetkessä eroa mökkijutuista. Kävimme nimittäin viime viikolla melomassa merellä pienen lenkin ja mieheni toteutti yhden unelmansa meloessaan toisena päivänä Laajasalon ympäri. Aikaa suoritukseen meni kolmisen tuntia.

- - -

Töissä ei kolmen viikon aikana sähköpostien perusteella ollut tapahtunut kummoista. Kaikki ei ole aina kuitenkaan siltä miltä näyttää. Työyhteisössä on koettu viime aikoina surua enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 




Organisaatio jossa työskentelen elää muutoksen aikaa. Kärjistettynä voisi sanoa, että muutaman vuoden kuluessa kaikki muuttuu: työyhteisö hajoaa, johtamisjärjestelmä muuttuu, palveluvalikoima uudistuu, työskentelyolosuhteet muuttuvat, sadat ihmiset hakevat töitä organisaation sisällä jne.

Kaikkein suurimmat päälliköt on valittu. Iso pomo osallistui nykyisen työyhteisömme ns. muutospäivään vastaamalla kärsivällisesti kahden ja puolen tunnin ajan henkilöstöä askarruttaviin kysymyksiin. Hän kutsui johtamisideologiaansa "toljoksi", tolkulliseksi johtamiseksi. Maailmassa, jossa pitää tehdä jos jonkinnäköisiä tolkuttomia asioita, se kuullosti mukavalta. Tolkullinen johtaminen pitää tulevan johtajamme mukaan  sisällään tiedon siitä mitä kentällä tapahtuu ja mitkä ovat asiakkaiden tarpeet. Lisäksi rakennetaan organisaatio johtamisen ja työjärjestelyiden osalta missä ihmisen on hyvä olla sekä palautejärjestelmä toiminnan tuloksellisuuden seuraamiseen. Kaikkien muutosten osalta suhtaudun luottavaisesti tulevaisuuteen. En näe muuta vaihtoehtoa.

Reilun parin tunnin johtajan hiillostamisen jälkeen siirryimme risteilemään iltapäiväksi brigantiini Mary Ann:llä. Laiva oli replika ruotsalaisesta kauppalaivasta, joka oli seilaillut maailman ympäri 1800-luvulla. Onneksemme keli oli aurinkoinen, joskin tuuli yltyi iltapäivän mittaan ja purjeiden alas saaminen oli henkilökunnalle haaste. Henkilökunnan naiskaksikko venyi ja paukkui eri rooleihin veneen käsittelystä ruuan kattamiseen sekä tarjoiluun. Risteily oli mukava kokemus.

Ei vielä suuresti, mutta varmasti pikku hiljaa haikeus alkaa vallata mielialaa. Muutokset alkavat pikku hiljaa konkretisoitua. Tähän mennessä muutoksista on lähinnä puhuttu.

Mary Ann

Kommentit

Suositut tekstit