Pikku-uutiset etc.

Pikku-uutisilla saattaa olla suuri merkitys. Tällä viikolla Helsingin Sanomissa viitattiin lokakuussa 2010 ilmestyneeseen pikku-uutiseen, jonka mukaan Helsingissä "yleisten alueiden ulkomyynti-, ulkomainos- ja ulkotarjoilulupien sekä tapahtumalupien käsittely siirtyy Tilakeskukselta rakennusvirastolle". Tämä uutinen johti jutun mukaan koko kaupunkikulttuurin muutokseen, jossa vaakalaudalle asetettiin mm. joulutorikauppiaat, kahvilan pitäjät ja kastanjakauppiaan myynti.

Itse pohdin taannoin toisen pikku-uutisen merkitystä. Syyskuun alussa julkaistiin uutinen, jonka mukaan evankelisluterilaisen kirkon todistukset saa pian tilata mistä tahansa seurakunnasta. Tämä toivottavasti helpottaa monien läheisensä menettäneiden elämää. Perunkirjoituksessa tarvitaan nimittäin katkeamaton sarja virkatodistuksia vainajasta 15 ikävuodesta alkaen kuolemaan saakka kaikista niistä seurakunnista tai väestörekistereistä, joissa vainaja on ollut kirjoilla. Tehtävä ei välttämättä ole surun hetkellä – kaikkien muiden toimien ohella – riemullisin puuha toimitettavaksi. Uutista voidaan pitää ehdottomasti hyvänä.

- - -

Täytin viikolla taas yhden vuoden lisää. Olemme viimeiset kolme vuotta käyneet juhlistamassa syntymäpäivääni Sirpalesaaressa sijaitsevassa ravintola Saaressa. Tämäkin vierailu oli oikein onnistunut ja jälleen kerran ravintolassa istuessamme pohdimme, että miksi emme käy paikassa useammin. Palvelu ja ruoka olivat vertaansa vailla. Hilppasin matkaan merelle uusissa hienoissa lahjasukissani.





Paluumatkalla ohitimme Kruunuvuoren. Paikkaa valaisi uusi taideteos. En tiedä oliko se koekäytössä vai jo toiminnassa, avajaiset ovat nimittäin vielä tulossa. Helsingin kaupungin kotisivuilta löytyy aiheesta seuraava teksti:

"Kruunuvuorenranta korkeine kallioineen Kruunuvuorenselän takana on kaupungin merkittävimpiä merellisiä julkisivuja. Kantakaupungin itärannalta avautuu esteetön panoraamanäkymä Kruunuvuorenrantaan. Pimeällä kaupunginosa ja sen valot nousevat esiin valaisemattomien alueiden keskeltä.

Kruunuvuorenrannasta suunnitellaan valojen kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistuksesta ja valotaideteoksista tulee Kruunuvuorenrannan tavaramerkki. Hämärän laskeutuessa Kruunuvuorenrannan valot syttyvät ja vetävät puoleensa kantakaupunkilaisten katseet.

Valaistuksen kokonaisratkaisulla luodaan Kruunuvuorenrannasta yhtenäinen pimeän ajan maisemataideteos. Sen kohokohdiksi alueelle sijoitetaan pysyviä ja vaihtuvia valotaideteoksia. Valojen kaupunginosaan kuuluvat myös valotapahtumat, joille varataan omat paikkansa.

Kruunuvuorenrannan ensimmäinen valaistustaideteos on muistumana öljysatamakaudesta säilytetty suuri, 16 metriä korkea ja 35 metriä halkaisijaltaan oleva teräksinen öljysäiliö. Säiliö sijaitsee lähellä rantaa ja näkyy kauaksi.
Säiliö muutetaan katetuksi ulkotilaksi ja valaistaan näyttäväksi katseenvangitsijaksi. Säiliön vaipan alaosaan leikataan suuret oviaukot, jolloin siitä muodostuu katettu ulkotila, jota voidaan käyttää vaikkapa katuteatteriesityksiin, markkinapaikkana ja kokoontumisiin.
Säiliö valaistaan ulkoa ja sisältä monitasoiseksi valotaideteokseksi. Säiliön alati vaihtuvat valot loistavat kauaksi lyhdyn tavoin säiliön teräsvaippaan puhkaistun 2012 aukon kautta. Lähietäisyydeltä vaikutelma on abstrakti, jopa futuristinen ja säiliön sisällä vallitsee erikoinen ruosteenpunainen tunnelma. Suunnitelman on laatinut madridilainen Lighting Design Collective -toimisto. Säiliön avajaiset pidetään 10.10.2012. "

Kruunuvuorenrannan valaistustaideteos, säiliö 468.
Kruunuvuorenrannan valaistustaideteos, säiliö 468.

Kommentit

Suositut tekstit