|
De Hoop |
Usein syksyllä arvon mielessäni jonkin aikaa paikkaa, jonne lähtisimme parin viikon talvireissulle. Kerran tosin matkakohde oli sovittu edellisenä kesänä saunan lauteilla. Tämän vuoden reissusta oli etukäteen aika vahva visio, eikä se syksyn aikana muuttunut, vaikka katsoinkin hieman myös muita vaihtoehtoja. Vision vahvistukseksi yritin kuitenkin odottaa, josko Kapkaupunkiin olisi tullut tarjolle vähän halvempia lentoja. Viime kädessä maksoimme lipuista muistaakseni n. 1200 euroa per henkilö. Sillä hinnalla maksoimme useamman sata euroa siitä, että pääsimme etenemään suhteellisen lyhyillä - muutaman tunnin - vaihtoajoilla jatkolennoille niin menomatkalla Pariisissa kuin myös paluumatkalla Amsterdamissa. Ehdotonta plussaa oli yölennot, jolloin suurimman osan pitkästä lennosta saattoi nukkua. Ja aikaerottomuus oli tietysti aivan mahtavaa!
|
De Hoopin kansallispuiston hiekkadyynit |
Mieheni vuokrasi automme reilun parin viikon ajaksi muutamaa päivää ennen matkaa. Lähes pakasta vedetty Volkswagen Polo palveli meitä hyvin koko reissun ajan. Hetken aikaa mieheni panikoi lentoasemalla kuskin istuinta "väärässä" paikassa ja vasemman puoleista liikennettä. "Ei tästä tule mitään" ja "tämä ei tule päättymään hyvin" lausahdukset hälvenivät muutaman päivän jälkeen, kun mieheni ennätti tottua liikenteeseen ja omituisiin stop-risteyksiin, jossa varmuuden vuoksi kaikki pysähtyivät ja ensimmäisenä pysähtyneellä oli oikeus liikehtiä ensimmäisenä.
Reilun kahden viikon lomamme aikana liikuimme pääsääntöisesti asfaltoiduilla teillä. Yksi reissu vei hiekkateille, kun kävimme ihmettelemässä De Hoopin luonnonsuojelualuetta. Olin kirjannut alueen nimen ylös jo koti-Suomessa yhtenä patikointivaihtoehtona ja majoittajamme Struisbaaissa lähellä Afrikan eteläkärkeä Cape Agulhasia suositteli meille käyntiä De Hoopissa sekä muutoinkin eri ajoreittiä kuin mikä olisi ollut ajatuksenamme. De Hoopissa kävelimme tyhjillä hiekkarannoilla. Ehdottomasti vaikuttavinta oli kuitenkin valtavat hiekkadyynit. Alueella on tavattu useita satoja lintulajeja. Me pääsimme ihailemaan muun muassa paikallisen meriharakan (african oystercatcher) rantaelämää.
|
De Hoop |
|
De Hoop |
De Hoopissa sijaitsi myös Unescon maailmanperintökohde Fynbos (
fijinbosch, hieno pensaikko), ainulaatuinen kasvillisuusvyöhyke maailmassa. Alueella kerrotaan kasvavan yli 8000 kasvilajia - lähinnä pienikasvuisia kanervoja ja proteoja - joista kahta kolmasosaa ei esiinny missään muualla. Kuningasprotea on Etelä-Afrikan kansalliskukka.
Suunnittelimme reitin pois kansallispuistosta Bredasdorpin kautta Malgasiin niin, että matkan varrelle osui vetolossi joen yli. Pienemmällä samantyyppisellä lautalla olemme vetäneet itsemme Sikosalmen yli patikoidessamme Herajärven kierrosta. Pientä maksua vastaan me ja toinen autoporukka sekä muutama moottoripyöräilijä pääsimme kahden miehen työvoimalla joen yli. De Hoop käynnin jälkeen autoamme kävi kieltämättä sääliksi ja veimme sen hellään hoitoon autopesuun sekä imurointiin. Jos Suomessa sama kuuden henkilön työpanos maksaisi kuuden kympin sijaan muutaman euron niin kuin Etelä-Afrikassa, meidän autoa puunattaisiin harva se viikko.
|
Vetolautta Malgasissa |
Kommentit
Lähetä kommentti