Afrikan asukkaat ja herra Hakkarainen

Me olemme muut. 
Muut ovat me. 
Meidän ja heidän välinen raja on kuvitteellinen.

- - -

Kansakoulun maantiedon yläluokkien oppimäärä vuodelta 1937 kertoo Afrikan asukkaista seuraavaa:

"Afrikan asukasluvusta ei ole tarkkoja tietoja. Arvion mukaan siellä asunee noin 150 miljoonaa ihmistä. Pääosa niistä kuuluu mustaan eli neekerirotuun, jonka asuma-alue ulottuu Saharasta Kalahariin saakka.

Neekerirodun tunnusmerkkinä on tumma, usein melkein musta iho, villainen tukka, heikko parrankasvu ja ulkonevat leuat. Usein on neekereillä paksut huulet, jotka tekevät leuan ulkonemisen vielä huomattavammaksi. Neekerit ovat keskikokoisia ja usein ryhdikkäitä.

Neekerit ovat luonteeltaan iloisia ja huolettomia ja pitävät paljon soitosta ja meluavista leikeistä. Luonteenomaista on vähänen työnhalu, mutta suuri itsekkyys ja epäluotettavaisuus sekä lapselliseen hyväntaohtoisuuteen liittyvä, äkkiä puhkeava julmuus. Aistimet ovat terävät, kuten luonnonkansoilla yleensä, eivätkä henkiset kyvytkään ole niin heikot, kuin usein arvellaan."


- - - 

Teksti ei ole tietoista rasismia, vaan johtuu tietämättömyydestä. Nykypäivänä tiedämme enemmän ja voimme pitää tekstiä huvittavana.

Lapsuudessani 80-luvulla neekerisanaa saattoi vielä käyttää. Myöhemmin tajusin, että vaikka itse olisin kokenut neekeri-sanan neutraalina, vastaanottaja ei välttämättä näin tulkitse. Monikulttuurisuuteen tai kulttuurien tuntemukseen ylipäätään pieni pohjois-karjalalainen kunta ei antanut parhaita lähtökohtia.

Olemme oppineet, että neekeri-sana on halventava ja sitä ei ole soveliasta käyttää. En tiedä millaisessa tyhjiössä pitää elää tai miten välinpitämätön olla, ettei nykypäivänä ymmärrä sanan rasistista ja halventavaa merkitystä.

Kuukausi sitten nimi Herra Hakkarainen olisi herättänyt vain positiivisen mielikuvan Mauri Kunnaksen uneliaasta piirroshahmosta. Viimeisen kuukauden aikana olen lehdistön välityksellä tutustunut toiseen herra Hakkaraiseen. Lehdistön antaman kuvan perusteella en pidä hänestä.

Hakkarainen on kertonut torien kulmien olevan täynnä neekeriukkoja. Neekeri-sanaa hän on jo aikaisemmin selitellyt käyttävänsä, koska koulukirjassa oli näin opetettu. Olen pahoillani herra Hakkaraisen puolesta, koska näyttää vahvasti siltä, että hänen vahvuutenaan ei ole uusien asioiden oppiminen. Toivon, että hän eduskuntavuosinaan oppisi edes sen, että maailmaa ei voi tarkastella tai poliittisia päätöksiä tehdä mustavalkoisten lasien läpi. Ymmärrän, että meidän kaikkien käsitykset ja käyttäytyminen eivät perustu samanlaiselle maailmankuvalle, eikä samanlaisille kulttuurisille asenteille tai normeille. Tuntuu kuitenkin siltä, että herra Hakkarainen on tehnyt mielipiteillään itsestään pellen.

Ehkä vedän sanani herra Hakkaraisen oppimiskyvystä takaisin. Reilun kuukauden aikana olen uutisotsikoiden perusteella havainnoinut, että hän osaa hakea EU-tukia sekä käyttää taksia. Toivon hartaasti, että uutinen taksin seisottamisesta kotiseudun baarin edessä tuntikausia veronmaksajien piikkiin ei pidä paikkansa. Tällöin olisin samaa mieltä hänen vennamolaisesta vaalilauseestaan "rötösherrat kuriin".

Toivon, että herra Hakkarainen on myös oppinut saamistaan tuomioista seuraavat asiat:
- Kirkosta ei saa varastaa ehtoollispikareita, ehtoollisviinejä tai kolehtirahoja.
- Ei saa tapella.
- Ajoneuvoa ei saa luovuttaa juopuneelle.

- - -

1900-luvun alkupuolella neekereitä kuvattiin sivistymättöminä. Tämä kuvaus sopinee nykypäivänä myös herra Hakkaraiseen.

Kommentit

Suositut tekstit