Maailman kallein kahvi, Kopi Luwak

Muutama vuosi sitten en tiennyt mikä on maailman kalleinta kahvia. 

- - -

Televisiosta tuli eilen Juha Wuolijoen ohjaama huijarikomedia Gourmet Club ruoan maailmasta. Jokaisen Clubiin kuuluvan herrasmiehen tehtävänä oli tarjota makuhermoja nipistelevä ruoka-annos salaisesta, eksoottisesta raaka-aineesta, joka ei saanut olla laitonta eikä tappavaa. Jännityksen aikaan saamiseksi, peliin asetettiin panokset, jonka raaka-aineen arvannut sai itselleen. Mikäli kukaan ei arvannut mistä ruoka oli tehty, raaka-aineen tuonut sai potin itselleen. Kutkuttavan jännittävää, eikö totta?

Tämä jännitys olisi minulle aivan liian kutkuttavaa, vaikka olenkin aikaisemmin kertonut tarinaa Thaimaasta Koh Haen saarelta, jolloin söin jotain - en tiedä mitä - ja tuntui siltä, että jauhan suussani silmämunaa. Eikä se varmasti mitään ihmeellistä ollut, varmaan joku epäsuomalainen kasvi, joka vain sattui tuntumaan suussa erilaiselta kuin porkkana, kurkku tai tomaatti.

- - - 

Silmät ummessa on helpompi jauhaa vaikka paskaa. Silmiä ei kuitenkaan tarvitse ummistaa ilmeisesti muusta kuin nautinnosta, kun juo sivettikissan ulosteesta noukituista kahvipavuista tehtyä espressoa. Kysymyksessä on silkkaa käsityötä, kun papanat noukitaan käsin ulosteesta ja pestään. Tämä pieni petoeläin elelee Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa ja se syö kahvinmarjoja, mutta ei voi sulattaa kovia papuja, vaan ne kulkeutuvat ruuansulatuselimistön läpi ulosteeseen. Vatsahappojen ja ruoansulatusentsyymien kerrotaan tuottavan kahviin omalaatuisen aromin, vivahteita suklaasta ja karamellista. Hinta-arvio kilolta oli jonkun lähteen mukaan 1000 euroa ja kahvia valmistetaan n. 500 kiloa vuodessa. Vertailukohtaa antaa se, että yhden suomalaisen kahvin vuosikulutus on lähes 10 kiloa.

Sivettikissan ulostamista pavuista jauhetaan maailman kalleinta kahvia, Kopi Luwakia. Olimme pari vuotta sitten lomalla Balilla. Reissun aikana kävimme tutustumassa mausteviljelmään, jossa oli myytävänä myös tätä maailman kalleinta kahvia. En ollut tuolloin kuullutkaan koko kahvista. Mieheni toivomuksesta ostimme pienen pienen purkin tuliaisiksi kotiin. Ehkä joku päivä voin yhdistää gourmen ja ulosteen makuhermoja kutkuttavalla tavalla. Kunhan vain löytäisin tuon kadonneen pienen pienen purkin...


Kopi Luwakia Balilta.

Ja löytyihän se purkki pienellä avustuksella. Papanat olivat hyvässä säilössä pakastimessa. Luulisi, että tämä kallis kahvi olisi pakattu vähän uskottavammin kultaan ja krumeluureihin. Ties mitä papanoita meille myytiin...

Kakkahuumoria suomalaisesta kahvilasta.

Kommentit

Suositut tekstit