Vappu, bin Laden ja American Airlines

Lapsuuden kesät olivat lämpimiä, vaput kylmiä. Vappu 2011 ei tehnyt poikkeusta kylmyyden suhteen.

Vierailimme ystäviemme luona Askolassa heidän uudessa asunnossaan. Vappuaaton keli oli hieman parempi, aurinkoinen ja vähän holotna. Vappupäivänä isäntä yritti lämmittää grilliruokaa muutaman asteen lämpötilassa, navakassa tuulessa ja aika ajoittain räntäsade seuralaisenaan.

Vappupäivänä (2011).

Ei oltu ystävän kanssa nähty vähään aikaan, joten kuulumisissa oli vähän kertailemista niin työrintaman kuin muun arjen osalta. Tämä sujui leppoisasti poreilevan pirskahteleva kuohujuoma kädessä.

Voin kuvitella, että vapun juhlintaa kuvataan lehdistössä samoin termin kuin juhannusta tai koulujen päättymistä huonossa kelissä "kylmä sää rauhoitti juhlijat". Minäkin intouduin hankkimaan ystäväni äidin kutomat sukat ja lapaset tulevaa kesää (?) tai toivottavasti ennemminkin syys-talvea varten.

Vappumade (2011).

Vappupäivän menuuseen kuului mm. hirvenlihapullien, prinssinakkien sekä karjalanpiirakoiden lisäksi myös aattona pyydystetty made, joka laitettiin keittokattilan sijaan poikkeuksellisesti grilliin. Made on ollut meille luottosaalis katiskasta talven aikana. Uuden vuoden tienoilla katiskassa pyöri oikein kolme inhan näköistä fisua. Emme ole viime aikoina muita kaloja kuin mateita saaneetkaan. Vaihtelu voisi virkistää tältä osin.

Meidän vappujuhlinta meni rauhallisen mukavasti. Mieheni osti taannoin tarkkuusalkometrin. Kyllähän illan aikana laitteeseen puhalleltiin, mutta emme päässeet lähellekään samoja lukemia kuin 60-luvun alkupuolella syntynyt lahtelainen mies, jonka poliisit olivat pysäyttäneet vappuaattona. Puhallustulos oli 4,57 promillea. Koska mies tavattiin tukevassa humalassa auton ratista, voitaneen kai vitsikkäästi todeta hänen olleen "ajokunnossa".

Pulloja keräävät bulgarialaiset ovat saapuneet takaisin Helsinkiin. Ilmeisesti he jo ymmärtävät suomalaisen vuoden kierron pullojenkeräyksen osalta. Sesonki alkaa vapusta. Keväällähän ei ole mitään erityisiä kansallisia ryyppyjuhlia ja pääsiäinenkin vietetään edelleen pääasiassa perheen parissa kotosalla. Kevään korvalla auringon ja lämmön vaikutuksesta ihmiset pussikaljoineen löytävät rannat ja puistot, kaikesta päätellen bulgarialaiset seuranaan.

Arkinen aherrus jatkui maanantaina. Saavuin työpaikalle, avasin radion ja käynnistin tietokoneen. Radiojuontaja kysyi lähetykseen soittaneelta kuuntelijalta, "missä olit kun kuulit Osama bin Ladenin kuolleen", johon soittaja totesi olleensa autossa. Pohdin hetken asiaa ja ajattelin, että eihän Osama ole kuollut. Hetken päästä tarkistin asian nettiuutisista. Yhdysvaltain erikoisjoukot olivat todellakin ampuneet bin Ladenin ja hänet oli haudauttu mereen. Syyskuun yhdestoista alkanut, lähes 10 vuoden kissahiirileikki oli siis päättynyt, kun maailman etsityin mies saatiin tapetuksi.

2.5.2011 aloitti American Airlines lennot Yhdysvalloista, Chicagosta Suomeen. Koneen rullatessa ohjaaja kysyi lupaa pysähtyä rullaustielle minuutin ajaksi. Lupa annettiin, jolloin ohjaamosta ilmestyivät sekä Amerikan että Suomen liput. Amerikkalaisen lentoyhtiön suorien lentojen aloitus on aika ainutlaatuinen tapaus. Viimeksi amerikkalainen lentoyhtiö Delta lensi Suomeen v. 1995.


American Airlinesin ensilento Chicagosta Suomeen 2.1.2011. Kuva: Finavia.

Kommentit

Suositut tekstit