Köningstedt ja Pavoni

Köningstedtin kartano.

Köningstedtin kartanon ruohokattoinen rantasauna.

Pääsin vierailemaan Valtioneuvoston edustustilassa Köningstedtin kartanossa, joka tuli valtion omistukseen vuonna 1961 vapaaherratar Asta Wreden myytyä sen Suomen valtiolle tilanhoidon käytyä liian raskaaksi hänen miehensä johtaja Gustaf Woldemar Wreden edesmentyä.

Kartanolla on ollut useita omistajia vuosisatojen kuluessa. Omistajien vaakunat on sijoitettu kartanon toisen kerroksen huoneen seinälle, joka nykyään toimii kokoustilana.

Omistajien vaakunakilpiä.

Köningstedtin kartanon saksankielinen nimi liittyy tilan omistaja kapteeni Johan Köhniin, joka aateloitiin vuonna 1693 Köhningstedtin nimellä ja rustholli (ratsutila) sai saman nimen. 1700-luvulla kartanon omistajana toimi Anna Magdalena von Jordan. Kartanot ja rusthollit Helsingin seudulla kirjassa mainitaan hänen myöhemmin eläneen rutiköyhänä. Perniön kihlakunnanoikeus todisti hänen "laahustavan uskomattomassa köyhyydessä ja elättävän itsensä sillä, mitä armolliset kristityt hänelle antavat".

1700 luvulla Köningstedtin kartanoa hallitsivat erilaiset sotilashenkilöt ja 1800-luku oli virkamiesten aikaa. Kartano sijaitsee Vantaanjoen varrella. Joki koitui eversti Lars Emil von Haartmanin tyttärien kohtaloksi 1800-luvun lopulla, jolloin molemmat hukkuivat Vantaanjokeen. Omalla vierailullani joen ruskea vesi näytti luotaantyöntävältä, eikä houkutellut pulahtamaan laiturista huolimatta.

Vantaanjoki Köningstedtin kartanon mailla.

Päärakennuksen on rakennuttanut valtioneuvos Hisinger 1816. Empiretyylisen talon on perimätiedon mukaan C.L Engelin piirtämä. Uuteen kukoistukseen kartano nousi Gripenbergin pariskunnan ajalla 1900-luvun alussa, jolloin kartanon alueelle isäntä rakennutti rukoushuoneen ja rouva perusti kukkatarhan.


Ruokailusali ranskalaisine tapetteineen.

Kerrotaan, että kartanon kiinteästä kalustuksesta on taisteltu myös oikeudessa. Alakerran ruokasalissa on ranskalaiset, hahmokuvioin koistellut, käsinmaalatut tapetit. Aikanaan oikeudenkäynnissä kiisteltiin siitä, sisältyvätkö tapetit kiinteän omaisuuden kauppaan vai voitiinko ne viedä pois irtaimiston osina. Tapetit jäivät lopulta ilahduttamaan kartanossa kävijöitä. Kartanon irtokalustus on kuulemma ostettu ja kerätty yksitellen huutokaupoista yms. Kartanon tiluksilta löytyy puulämmitteinen sauna. Sen lämpiäminen kestää kuulemma kuusi tuntia. Saunan löylyjä en valitettavasti päässyt testailemaan.


- - -

Vuosi sitten Hietsun kirpputorilla oli myytävänä La Pavoni merkkinen espressokeitin. Mieheni oli sitä ostamassa, mutta keittimestä puuttui yksi osa ja myyjä ei suostunut myymään konetta ilman tuota osaa. Hän kertoi etsivänsä osaa ja palaavansa asiaan sen löydettyään.

Vuotta myöhemmin mieheni sai tekstiviestin. Espressokeittimen kadonnut osa oli löytynyt ja myyjä kyseli josko mieheni olisi edelleen kiinnostunut ostamaan keittimen.

Toki.

Nyt meillä on Pavoni professional. Ei se vielä toimi. Vaatii vähän fiksausta. Sitä ennen kahvit valmistuvat aikaisemmin kirpparilta ostetulla Gaggian laitteella tai vuosikausia meitä palvelleella suodatinkeittimellä.

Koneita on hyvä ostaa halvalla "rikkinäisinä". Vähän arpapeliähän se vian etsiminen tuntuu olevan näin amatöörikahvinkonekorjaajan näkökulmasta. Olettama on, että Pavoni saadaan toimimaan tiivisteiden vaihdolla. Tiivisteet on ostettu, ehkä pian vaihdettu. Laite on kaunis, kunhan mieheni saa sen koottua kasaan.

Kommentit

  1. Googlasin kuvaa ja törmäsin tähän. Tässä ohje siipalle på finska ;)Hyviä kahvihetkiä!

    http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?PHPSESSID=cfcc862efe7e3a7fefab7087961e7447&topic=148.0

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nina vinkistä :) Tiivisteitä ei ole vieläkään kyllä vaihdettu... jään odottelemaan hyviä kahvihetkiä...

    VastaaPoista
  3. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=2629.0;attach=3299

    t. Olli

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit