Syrakusa

Iltahämärässä saavuimme Syrakusaan. Navigaattoriin oli ohjelmoitu osoitteeksi "kaupungin keskusta". 

Kaikkihan te tiedätte, että navigaattoriin pitää luottaa. Sillä tavoin Suomessa päätyy ajamaan yksisuuntaista katua väärään suuntaan ja ulkomailla suunnistamaan hinnalla millä hyvänsä (historialliseen) keskustaan, joka on mahdollisesti tarkoitettu kävelykeskustaksi. Aikamme tuonne Syrakusan historialliseen keskustaan pyrittyämme totesimme, että se ei ole hyvä idea ja jätimme auton parin sadan metrin päähän navigaattorin ilmoittamasta keskustasta. 

Istuimme paikallisessa kirjakahvilassa hetkisen netin ääressä, joimme oluet, jonka jälkeen mieheni kysyi "luotanko häneen". "Toki", vastasin ja lähdimme taapertamaan mieheni valitsemaan ja varaamaan majapaikkaan. 

Syrakusa, Piazza del Duomo

Syrakusa

Majoituimme paikassa nimeltä L'Approdo delle Sirene historiallisessa keskustassa Ortigian saarella. Saimme siistin hotellin kohtuuhinnalla. Erityisen mukavaa oli nauttia aamiaista terassilla merinäkymin. Illalla hotellin respa suositteli meille kolmea eri ruokapaikkaa, joista päädyimme Taverna Sveva nimiseen ravintolaan lähes saaren kärkeen. Ravintola oli täynnä paikallisia, mikä normaalisti ottaen ja tälläkin kertaa oli varsin hyvä merkki hintalaatusuhteen osalta.

Sisilian kauneimmalla aukiolla Piazza del Duomolla oli matkaoppaan mukaan Euroopan vanhin katedraali ja Syrakusasta kotoisin olleen filosofi Arkhimedeksen kerrotaan juosseen kaupungin kaduilla alasti huutaen "heureka", sen jälkeen kun hän kylpyyn mennessään tajusi, että hänen kehonsa syrjäyttämän veden tilavuus oli sama kuin hänen kehonsa tilavuus.

Vaikka Syrakusa sijaitseekin meren rannalla, auringonottorantaa sieltä on turha etsiä. Ortigian saaren ja mantereen siltojen välissä pelattiin erikoista lajia, jossa veteen merkityn alueen sisällä kaksi kajakein melonutta joukkuetta pyrki saamaan pallon toisen maaliin. Mikäli oikein ymmärsin kysymyksessä on laji nimeltä kanoottipoolo. 

Syrakusa, kanoottipoolo.

Syrakusassa pyörimme lähinnä tuolla mainitulla Ortigian saarella, kaupungin historiallisessa keskustassa. Toisen kerran matkan aikana päädyimme myös raunioille. Muinainen Syrakusa on ollut noin kolme kertaa nykyistä kaupunkia suurempi. Syrakusan raunioilla oli niin kreikkalaisen - se paremmin säilynyt - kuin myös roomalaisen teatterin jäänteet. Kreikkalaiseen teatteriin oli aikanaan mahtunut jopa 16 000 katsojaa. Alueella olevaa luolaa kutsutaan muotonsa puolesta Dionysoksen (=viinin, traagisen taiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumala antiikin Kreikan mytologiassa) korvaksi. Se on lähes 60 metriä korkea.

Syrakusa, Kreikkalainen teatteri.

Syrakusa, Dionysoksen korva

Santuario della Madonnaa sanotaan Sisilian omituisimmaksi kirkoksi. Rakennus on kahden ranskalaismiehen suunnittelema vuonna 1994. Rakennuksen nykyaikaista arkkitehtuuria ei voi olla huomaamatta, sillä se hallitsee taivaanrantaa ollessaan ilmeisesti Syrakusan korkein rakennus. Kirkon arkkitehtuuri pystysuuntaan kohoavine pitkulaisine ikkunoineen oli hieno ja erilainen kaikkien raunioiden ja muinaisuuden keskellä. Tosin hieman kolkko.

Syrakusa, Santuario della Madonnan katto
Syrakusa, Santuario della Madonna

Kommentit

Suositut tekstit