Vesikonelentoja Comolla

Bellagio

Como

Noin vuoden päivät blogia kirjoiteltuani huomaan, että keräilyyn ja tavaroihin liittyvän blogin sijaan kirjoitan "julkista päiväkirjaa". Edelleenkin pohdin satunnaisesti, mitä voin kirjoittaa ja millaisia kuvia julkaista mahdollisia lukijoita "ärsyttämättä". Aluksi en pelkojeni vuoksi antanut teksteihin kenellekään kommentoimismahdollisuutta. Jossain vaiheessa avasin tämän väylän todetakseni, että pelkoni oli turha. Kirjoitteluharrastuksesta en todellakaan halua itselleni mielipahaa.

Comomatkailun tarkoitus on ja on aikaisemminkin ollut, että mieheni pääsee reilun vuoden ajan kestäneen harrastuksensa eli vesikonelentelyn pariin. Pyöräkoneilla hän on lennellyt vuosikausia. 

Tällä reissulla meille yhteiset lennot oli varattu kolmelle eri päivälle, joista kahtena lensimme. Hämmästyttävää kyllä kolmantena päivänä ei ollut lennot estävää sumua, eikä suttua, vaan kysymyksessä oli ehdottomasti kelillisesti "kirkkain" päivä, jota koskaan olen Comolla viettänyt. Tänä kuulaana päivänä ei kuitenkaan lentänyt yksikään vesikone, sillä tuuli oli navakka ja Como-järvi myrskysi enemmän kuin olen koskaan nähnyt.

Ensilentokokemuksista Comolla olen kirjoittanut tekstissä Comojärvi ilmasta käsin. Tuolloin totesin, että vasta kun on kokemusta enemmän saa lasketua Comon kaupungin laskeutumisalueen ulkopuolelle tai lentää toisille järville. Kokemusta on kertynyt ja mieheni on jo poikennut poikaporukalla Maggiore-järvellä. Minä pääsin tällä reissulla "lounaslennoille" kahteen eri paikkaan Comolla. Ensimmäisenä päivänä söimme panineja Lierna nimisessä kylässä ja toisena päivänä kone parkkerattiin Lennossa sijainneen hotelli San Giorgion rantaan, josta kävelimme hotelliin lounaalle. Vaikka vesilentokoneet ovat Comolla arkipäivää, ne herättävät kiinnostusta. Niin minäkin vuosia sitten silmät selällään katsoin Naantalissa rantaan lipuvaa vesikonetta.

Kun vuosi sitten laskeuduimme ensilennon jälkeen Como-järvelle, tirautin itkut. Tuntui uskomattomalta, että olin tuota kokemusta rikkaampi. Olen onnekas.

Lierna.

Lierna.



Lenno.


Lenno.




Koska emme kolmantena päivänä päässeet lentämään, lähdimme autolla kiertämään Como-järvellä alueita, joissa emme vielä tähän menenssä olleet liikkuneet. Kysymyksessä oli järven "toinen jalka", jonka päässä sijaitsee kaupunki nimeltä Lecco. Ajoimme ympäri tuon jalan ja palasimme takaisin majapaikkaamme Sala Comacinaan lautalla Varennasta.

Ostimme noin vuosi sitten Comolta Applen kaupasta ipadin. Tällä reissulla samassa paikassa totesimme tietokoneiden näytöiltä, että Steve Jobs oli menehtynyt. Pian tuon jälkeen facebookissa jaettiin linkkiä, jossa todettiin yhteiskuntamme olevan todella sekaisin. Linkissä Steve Jobsin kuvaan oli yhdistetty teksti  "yksi kuolee ja 100 miljoonaa itkee" verrattuna viereiseen kuvaan afrikkalaislapsista "sata miljoonaa kuolee ja kukaan ei itke". 

YK:n arvion mukaan maailman väkiluku ylittää seitsemän miljardia 31.10.2011. On ennustettu, että vuonna 2050 väkiluku on 10 miljardia. Väestönkasvu asettaa todellisia haasteita ruuan, veden saatavuuden ja muiden konfiktien osalta.

On luonnollista ja väistämätöntä, että yksittäisten (suur)miesten ja naisten kuolemat tulevat jatkossakin koskettamaan massojen kuolemia enemmän. Suurimman osan meidän länsimaalaisten elämästä tulee jatkossakin pyörimään oman pienen napamme ympärillä. En ole niin naiivi, että toteaisin tekeväni tässä asiassa poikkeusta. 

Kommentit

Suositut tekstit