Comojärvi ilmasta käsin

Comon kartta 

Kahden opettajan kanssa suoritetun tarkastuslennon jälkeen pääsimme ilmaan ihan vain kahdestaan. Tämä oli erityisen merkittävää, koska lento oli miehelleni elämänsä ensimmäinen PIC (pilot in command) -lento vesikoneella ja minulle elämäni ensimmäinen lento vesikoneen kyydissä. Jotenkin absurdia, että sitä varten piti oikein matkustaa Italiaan asti...

Comojärvi on Italian kolmanneksi suurin järvi. Sen pinta-ala on 146 m2. Pohjois-Karjalassa sijaitsee järvi nimeltä Höytiäinen, joka on Suomen 15 suurin. Höytiäinen on uskokaa tai älkää lähes kaksi kertaa Comojärveä suurempi pinta-alaltaan (283 m2). Suomessa on siis useita Comojärveä suurempia lätäköitä. Vesikoneilmailukulttuuri valitettavasti vain puuttuu.

Lentäen järvi on siis aika nopeasti kahlattu läpi. Jokainen lento lähtee järven vasemman jalan kärjestä Comon kaupungista lentokerholta. Bellagion kohdalla päätetään lähdetäänkö seuraamaan toista jalkaa etelään kohti Leccoa vai lennetäänkö pohjoisen suuntaan. Pienet kylät seuraavat toistaan. Välillä katse harhautuu korkeammalle pieniin vuoristokyliin. Comojärveä ympäröivä tie puikkelehtii välillä vuorten reunamilla ja ajoittain pitkissä tunneleissa vuorten sisällä.

Maisemat ilmasta käsin olivat sanoinkuvaamattomat, niin erilaiset kuin kotisuomessa! Matkan aikana kävimme yhdessä kolmella lennolla kolmena eri päivänä. Jokainen reissu oli vajaan tunnin mittainen ja käytännössä kiersimme Como -järven ympäriinsä. Laskeuduimme aina Comon kaupunkiin. Vasta kun kokemusta on enemmän saa laskeutua muualle Como -järvelle tai lentää toisille järville. Ei siis tällä reissulla, eikä ehkä seuraavallakaan, mutta mahdollisesti joskus tulevaisuudessa!

Järveä ympäröivät vuoret ovat pelottavia ja kiehtovia samaan aikaan. Järvellä on oikean puoleinen liikenne ilmassa ja välillä omasta mielestäni lensimme lähes hipoen vuorenrinteillä kasvavia puita, erityisesti silloin, kun teimme loppulähestymistä laskeutuessamme ja kaarsimme ohi vuorenrinteiden. Kiitotie oli muuten merkitty poijuilla veteen, eikä sinne tuntunut harhautuvan veneilijöitä.

Aero Club Como on yksi Comon alueen nähtävyyksistä. Lennolle voi lähteä kuka tahansa ja näimmekin useita pariskuntia, jotka vuokrasivat koneen pilotin kanssa. Turistilentojen hintoja ei varsinaisesti tullut kysytyksi, mutta lennon hinta saattaisi olla n. 250 €/tunti. Useimmiten turistilennätykset ovat Comojärvellä, mutta mahdollista on pidemmätkin reissut esim. Lugano -järvelle.

Ohessa muutama tunnelmakuva lennoilta vähän erilaisissa sääolosuhteissa eli auringon paisteessa sekä vähän usvaisemmassa fiiliksessä aamulennolta.







































Kommentit

Suositut tekstit