Laukkakilpailut

Saavuimme Hong Kongiin alkuviikosta. Lentokenttäproseduurien jälkeen menimme suoraan ostamaan ns. Octopus-kortit, joiden hankkimista kaupungissa asuva kaveri oli etukäteen suositellut. Kortti toimi matkakorttina eli maksuvälineenä mm. metroissa. Kortin hinta oli 150 paikallista rahaa, josta 50 oli pantti, jonka sai kortin palautuksen yhteydessä takaisin. Neljän päivän aikana käytimme kaiken ladatun rahan kortilla. Jos olisimme siksakanneet julkisilla vähemmän, käyttämättömän arvon olisi myös saanut takaisin. Korttiin olisi voinut ladata runsaastikin arvoa ja sitä olisi voinut käyttää maksuvälineenä myös kaikissa kaupoissa, joissa oli kortinlukulaite mm. kioskeissa ja apteekissa. Kätsy kortti siis.

- - -

Shining Treasures, Super Caga, Lucky Supreme, Keen Wongchoy, Longwah Rising, Kidconi, Castle Hero...

Epee de Hua kuullosti hauskalta. King Galileo ja Kung Hei Fat Choi näyttivät olevan ennakkosuosikkeja.

Minä halusin valita naisellisella vaistolla, Ho Ho Life kuullosti hyvälle. Tuli mieleen joulu ja joulupukki. Ho, ho, ho...

- - -

Hong Kongissa on kaksi laukkakisarataa. Toinen on Hong Kongin saarella sijaitseva Happy Walley ja toinen on Sha Tin. Happy Walleyn rata on rakennettu entiselle suolle jo 1800-luvun puolella. Sha Tin on rakennettu 1970-luvun lopulla ja sijaitsee mantereen puolella ns. "New territories" - alueella. 

Olin saanut kaveriltani etukäteen tiedon, että Sha Tinin laukkaradalla oli kilpailut saapumistamme seuraavana päivänä. Hetken aikaa asiaa arvottuamme päätimme lähteä katsomaan kisoja. Mahdollisuus tuntui "ainutlaatuisella", koska en aikaisemmin ollut käynyt kaupungissa, jossa laukkakisat ovat yleinen kansanhuvi ja toisaalta kisat tuntuivat "siltä jutulta" mitä Hong Kongissa pitää kokea.

Matkustimme metrolla ensimmäisellä yrityksellä onnellisesti ohi radan. Kisapäivinä tietyt metrot tekivät ylimääräisen lenkin niin, että pysäkki oli laukkaradan kohdalla. Emme tienneet sitä ja hyppäsimme ensin vain metroon, joka meni oikeaan suuntaan. Olen harvoin kokenut ahtaanpaikan kammoa, mutta sulloutuessani täpötäyteen metroon kaikkien natiivien ja kiinalaista uutta vuotta viettämään tulleiden turistien kanssa, olin hätää kärsimässä. Onneksi matka ei ollut pitkä.

Menimme katsomaan kisoja siinä vaiheessa, kun muutama kisa oli jo mennyt. Matkaoppaassa mainittiin, että näin kannattaa tehdä mikäli ei halua katsoa kaikkia lähtöjä. Tuolloin sisäänpääsy on ilmainen. Myös ulkomaisella passilla pääsi ilmaiseksi...

Sää oli kertakaikkisen kehno. Helteisen Filippiinien loman jälkeen sää oli ensinnäkin oli aivan sairaan kylmä ja toisekseen ajoittain satoi vettä. Olin aivan kohmeessa kesätakissani ja katselin kateellisena kanssakatsojien lämpimän pulleita toppatakkeja. Ravintolan päivän spesiaalina ja hittituotteena ei aivan turhaan ollut kuuma kaakao. Kelistä riippuen tai riippumatta runsaat joukot katsoi intensiivisesti kisoja sisätiloissa erilaisilta televisioruuduilta. Ulkokatsomosta seuraamista helpotti jättiläismäinen screeni, joka oli hiukkasen rapiat 70 metriä pitkä ja kahdeksan metriä korkea -  maailman suurin televisio muuten - jumbo jetin (Boeing 747) kokoa. Ilmeisesti turistit päätyvät Hong Kongin saaren Happey Valleyn kisoihin, sillä Sha Tinin tuhansien katsojien joukossa emme nähneet montaakaan turistia, toki muutamia. 

Ilmeisesti maailmassa ei ole paikkaa, jossa rikkaat ja köyhät ovat yhtä kiinnostuneita varallisuudesta, rikastumisesta, osakkeista ja - vedonlyönnistä hevoskisoissa. Paikalla oli yli 70 000 katsojaa ja kaikki tutkivat sanomalehtiä, ruutuja ja raapustivat vedonlyöntilappuja! Hong Kongin verotuloista tulee yli kymmenen prosenttia laukkakisojen uhkapelituloista.

Kiinalaisen uuden vuoden aikaan on tapana toivottaa Kung Hei Fat Choi (congratulations on your wealth) eli "onnea vauraudelle". Yhden kisanneen hepan nimi oli Kung Hei Fat Choi. Se voitti yhden lähdön. Ehkä se lisäsi jonkun vedonlyöjän omaisuutta. Mekin olimme veikanneet hevosta, mutta emme suorassa voittajavedossa. Meidän vaurautemme ei siis lisääntynyt.

Hong Kong, Sha Tin

Hong Kong, Sha Tin

Vedonlyöntitapoja oli erilaisia. Minimipanos on 10 HK$ ja saatoit lyödä vetoa, että heppa jockeyneen kirmaa esimerkiksi ykköseksi tai kakkoseksi.  Jos kisaavia hevosia on tarpeeksi, saatoit arvailla myös mitkä hevoset tulevat kolmen parhaan joukkoon.

Vedonlyöntipaikkoja ei voinut olla huomaamatta. Toisissa paikoissa otettiin vetoja vastaan ja joissakin sai lisäksi myös voitot. Vedonlyönti ei kokemattomalle ollut yksinkertaista. Piti osata valita oikea vedonlyöntilappu ja täyttää se vielä oikeinkin. Eikä se lapun täyttäminen muutamalla vedonlyöntikerralla mennyt aina oikein. Onneksi työntekijät olivat ystävällisiä ja auttoivat täyttämisessä.

Emme menneet paikalle rikastumaan, vaan kokemaan. Vessareissun yhteydessä mieheni kuitenkin saapui vedonlyöntilappua heilutellen. Siinä vaiheessa toivoi ehkä sitä, että olisi tullut paikalle rikastumaan.

Ei voitettu mitään. 

Kommentit

Suositut tekstit