Comon helmet

Ennen matkaa Italiaan ostin kirpparilta parilla eurolla kirjan nimeltä "1000 places to see before you die". Luonnollisesti silmäilin opusta etsiäkseni paikkoja, joissa olen jo käynyt. Pysähdyin Italian kohdalle katsoakseni mitä maasta ja erityisesti Comosta oli kirjoitettu. Löytyi kaksi mainintaa:

  • Bellagio, järvenrantakaupunki upealla paikalla. Comojärven luonnonkauden kerrotaan lumonneen Goethen, Shelleyn, Byronin ja Wordsworth oli kuvannut järveä "aarteena, jonka maa pitää omanaan". Lisäksi järvi innoitti sävellystyöhönsä Verdiä, Rossinia ja Belliniä. Kirja kertoo, että "Bellagio on Euroopan kaunempia kaupunkeja, vaikkei sillä olekaan entisenlaista aristokraattista leimaa. Aika on muuttunut, mutta yhä vielä orkesteri soittaa järven rannalla tähtien alla, ja ilman virkistävä raikkaus sekä puutarhojen ylenpalttisuus ja kukkaloisto ovat tyypillisen italialaisia muuten ilmeeltään sveitsiläisessä maisemassa."

Bellagio


  • Hotel Villa d´Este, luksusta Comojärven rannoilla. Kardinaalin yksityiskäytössä ollut palatsi toimii nykyään hotellina. Hotellialueelle ei noin vain pääse kävelemään, joten en ole siellä käynyt. Ilmasta olen nähnyt ponttoonilaiturin päällä kelluvan uima-altaan, jota ohiajavien veneiden aallot keinuttavat. Aitojen sisäpuolta kuvataan mm. seuraavin sanoin: "Villa d´Esten ruhtinaallinen sisustustyyli ja sen majesteettinen sijainti Comojärven vehmailla rannoilla ovat vertaansa vailla. Kiehtovat näkymät jäätikön muovaamalle järvialueelle ja lukuisat elegantit huvilat lisäävät järvenpuoleisten huoneiden ylellisyyttä. Terassit on koristeltu marmoripatsain, ja kukkia tulvivat puutarhat ryöppyävät rantaan asti. Neljän hehtaarin alueella on puutarhoja, varjoisia rantaterasseja ja erikoinen verantaravintola, jonka lasiseinien ansiosta järvimaisema on ruokavieraan ihailtavissa. 

Villa d´Este

Kirjassa mainittujen tuhannen paikan läpikäyminen vaikuttaa hieman haasteelliselta, kun tällä hetkellä olemme vastoin kaikkia aikaisempia periaatteitani keskittyneet pidempää talvilomaa lukuun ottamatta käymään lähinnä vain Comojärvellä. Toisekseen, jos Comomainintojen perusteella voi vetää jotain johtopäätöksiä, toteutukseen vaaditaan hieman täpäkkääkin. Tyhjätasku ei voi olla, kun majoitus Villa d´Estessäkin maksaa useita satoja euroja yhdeltä yöltä. Bellagiossa voin sentään sanoa käyneeni useita kertoja.


- - -

Matkalla Bisbinolle.

Ajelimme reissun aikana Bisbinon vuorelle (1325m), jolle lähdettiin nousemaan Cernobbion kylästä – samaisesta, jossa edellä mainittu Villa d´Este sijaitsee. Näkymät reilun kilometrin korkeudesta alas järvelle olivat huikaisevat. Olemme aikaisemminkin ajelleet autolla Euroopassa. Muutamia vuosia sitten tutustuimme Espanjan Andaluciaan kahdella eri reissulla ja aina ajelu on yhtä mukavaa. Serpentiinimäisesti vuoren rinteitä kulkevat kapeat tiet jännittävät ja säikähtäessäni turvaan takertumalla oveen. Yleensä säikähtelen vastaantulevia autoja, harvemmin eläimiä niin kuin viime vuonna Sisiliassa

Olimme aikaisemmin keskittyneet kiertelemään järveä ympäröivää tietä ja tällä kertaa nousimme siis Bisbinolle ja Colma di Sormanon näköalapaikalle (1128m).  Comon alue on myös ilmeisen suosittu patikointikohde. Mekin aloimme pohtimaan, josko syksyn lomallamme tekisimme muutaman päivän mittaisen kävelyretken. Täytyisi kyllä sen verran tarkistaa reittiä ja majoitusvaihtoehtoja, ettei tarvitsisi teltassa majoittua. Siihen olen nykyisin liian mukavuudenhaluinen.

- - -

Ennätimme käydä jalkapallo-ottelussakin. Lentokerhon vieressä on stadion, jossa oli ottelu Como vastaan Monza. Vaikka kysymyksessä ei ollut kärkisarjan ottelu, yhteen katsomonosaan ryhmittäytyneet sinivalkoisissa väreissään Comon kannattajajoukot lauloivat koko ottelun ajan vastustajaa suohon. Paikallisten kannattajien suruksi vierailijat voittivat yksi nolla.

Como - Monza ottelussa

Kun lähdimme Malpensan kentältä, auton matkamittari näytti 41 305 kilometriä. Pidennetyn viikonlopun jälkeen mittarissa oli 403 kilometriä enemmän kilometrejä ja me useita kokemuksia rikkaampia.

Paluu töihin oli ikävä. Harvinaisen ikävä.

Kommentit

Suositut tekstit