Suuri järviseikkailu Höytiäisen tuvalle

"Täällähän on aivan tyyntä" toteaa mieheni hymyssä suin, kun karautamme veneellä mökkirantaamme. Samanlaisessa kelissä olimme muutamaa tuntia aikaisemmin lähteneet ajelemaan läpi Höytiäisen kohti Kontiolahtea. Edellispäiväisestä teatterireissusta viisastuneena olin kaivanut esille talvitakin, jonka alla oli kaksi pitkähihaista ja yksi lyhythihainen paita. Jalassa housut ja alla paksut sukkikset. 

Lähestyessämme suurta selkää pärskeet löivät meidän päälle, mutta ei onneksi yli veneen. "Siinä kulkee raja" sanoi mieheni, kun keskustelimme mikä on liian kova keli merellä tai järvellä. Tämä kerta oli kovin keli meille Höytiäisellä. Keli selällä oli kuin merellä, mutta onneksi meillä on ihan kohtuullinen vene järviolosuhteisiin. Alkumatkasta ensimmäisten vaahtopäiden iskiessä veneeseen mieheni kyllä kysyi pilke silmäkulmassa, josko meidän pitäisi hankkia mökille isompi paatti.

Paluumatkalla ihmettelimme sitä kuinka taivas halkesi ja näkemäämme illuusiota kaukana järvellä. Kaukaa näkymä muistutti korkeaa aaltoa, jonka harja oli valkoinen. Kutsuimme illuusiota Höytiäisen tsunamiksi. Tummassa järven pinnassa siinti kaukaisuudessa valkoisia vanoja, kuin vaahtoa.

- - -

Kontiolahden satamassa kävimme jo kolmatta kertaa tänä kesänä. Ensimmäisellä kerralla teimme kauniissa lämpimässä kelissä ihan perinteisen ajelun ja kävimme syömässä grillikahvio Höytiäisentuvalla.  Tuota ensimmäistä reissua seuraillen söimme tälläkin kertaa samat pöperöt eli hampurilaiset kaikilla mausteilla ja makkaraperunat puoliksi.

Kontiolahden sataman maanantaikirppis.

Syöpöttelimme, mutta ensisijainen tarkoitus veneilyllä oli käydä maanantaisin venesatamassa järjestettävällä kirpputorilla, jonne ilmeisesti ensisijaisesti paikkakuntalaiset tulevat peräkärreineen myymään ylimääräisiä tavaroitaan. Viikko sitten teimme kivoja löytöjä käydessämme moikkaamassa paikkakunnalla lomaillutta kaveriamme. Tuolloin mukaan lähti mm. lumikengät ja toisella reissulla mm. haavi. Edellisreissulla mieheni osti viidellä eurolla monokulaarin ja hämmästys oli suuri, kun jälkikäteen huomasimme tuota laitetta myytävän nettikaupassa 450 dollarilla. Tosin muuta käyttöä sille ei ole vielä löytynyt kuin kavereille esittelyä.

Kontiolahden satama.

- - -

Tänä päivänä äitini kuolemasta tuli 17 vuotta. Hän tulee mieleen aika ajoittain hyvin erilaisissa tilanteissa. Elokuun ensimmäinen päivä 17 vuotta sitten minulla olisi ollut ensimmäinen kesätyöpäivä paikallisen lomakeskuksen ravintolassa. En mennyt, menin vasta seuraavana päivänä.

Kommentit

Suositut tekstit