Työttömyysturva ja ulkomaanmatka

Voimassa olevan työttömyysturvalain (2. luku 3§) mukaan

"Henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen,jos hän on estynyt olemasta työmarkkinoilla ulkomaanmatkan, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, vapausrangaistuksen taikka sairaalassa tapahtuvan hoidon tai muun tähän verrattavan laitoshoidon taikka muun näihin rinnastettavan syyn johdosta.

Henkilön on kuitenkin katsottava olevan työmarkkinoilla sellaisen työvoimatoimistolle etukäteen ilmoittamansa, satunnaisen ja lyhyen ulkomaanmatkan ajan, jona hän on tavoitettavissa ja kykenee kohtuullisessa ja tavanomaisessa ajassa ottamaan vastaan työtä tai koulutusta"


Ulkomaanmatkoista ja työttömyysturvasta on keskusteltu lehtien yleisönosastokirjoituksissa ja netin keskustelupalstoilla vilkkaasti vuosien ajan. Totuudensiemenet ja harhaluulot sekottuvat keskusteluissa railakkaasti toisiinsa.

Valtiosääntöasiantuntijan voimin on pohdittu, onko työttömän kansalaisen liikkumisvapauden rajoittaminen perustuslain vastaista. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan kuuden maksupäivän matka on "lyhyt" ja kerran vuodessa "satunnainen".

Pitkiä ulkomaanmatkoja sinänsä ei ole kielletty, mutta työttömyysturvaa ei matkan ajalta ole saanut.

Netin keskustelupalstalta saa neuvoja siitä, miten kannattaa toimia työttömänä matkustaessa:

- Jos menet sellaiseen maahan jossa kännykkä toimii, ei ne voi tietää mistä vastaat puhelimeen.
- Itse olen ollut työttömänä ulkomailla ja ajoitin vain matkan niin, että kävin ilmoittautumassa sitä ennen, seuraava ilmoittautuminen oli joskus kahden tai kolmen kuukauden päästä, jolloin en enää ollut niin ruskea.
- Mitään en ole koskaan ilmoitellut, ja työkkärin virkailijoiden ei kuulu kysellä kenenkään rusketusraidoista.
- Missään nimessä et hiiskasekaan, että olet ollut ulkomailla, koska silloin ne pistävät korvauksesi poikki ja saat vielä karenssiajan niskaan.
- Ellei asiasta paremmin tietävät paremmin neuvo, minä neuvoisin että et puhu työvoimatoimistolle, Kelalle etkä muillekaan viskaaleille mitään.

Työ- ja elinkeinotoimistojen valvomia työttömien ulkomaanmatkoja on pidetty typeränä ihmisten kyttäämisen. Ehkä kuvitellaan työvoimavirkailijoiden luonteensa puolesta olevan erityisen kiinnostuneita työnhakijoiden ulkomaanmatkoista muutoinkin kuin asiakkaiden yhdenvertaisen kohtelun puolesta ja nauttivan ihmisten matkojen selvittelystä. Erityisesti puhelimessa on mukava ta-va-ta kirjain kirjaimelta jonkun venäläisen pikkukylän kadunpätkää hieman heikolla suomen kielellä varustetun ehkä vanhemman rouvan suusta ilmoitettuna. Tämä lady kun tunnollisesti ilmoittaa jokaisen yksittäisen rajanylityksen toisten ilmoittaessa viikon reissut Kanarialle ja toisten pimittäessä tiedot kokonaan.

Maahanmuuttajat epäilevät, että vain heidän matkojaan kytätään ja natiivit syyttävät, että vain maahanmuuttajat saavat matkustaa vapaasti.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla olevassa hallituksen esityksessä työttömien ulkomaanmatkojen rajoituksista oltaisiin mahdollisesti luopumassa ja matkustaminen olisi jatkossa vapaata muiden työttömyysturvan edellytysten täyttyessä.

Jatkossa kun asiakkaiden negatiivisia purkauksia ja syytöksiä ei ole enää odotettavissa, työkkärin tädit ja sedät jäävät mielenkiinnolla odottamaan kateellisten naapureiden ja muiden tuttavien yhteydenottoja.

Matkustaako naapurisi Virtanen tai Korhonen Thaimaassa useita viikkoja tai jopa kuukausia Sinun verorahoillasi?
Herääkö Sinussa pieni kateuden siemen?

Työkkärin tätejä ja setiä ei matkapäivien yksityiskohtainen laskenta jatkossa kiinnosta, mikäli uusi laki tulee aikanaan voimaan.

*********************************************************************************


4.7.2012

Työttömyysturvalain seuraamusjärjestelmää ja ulkomaanmatkailua koskevat lakimuutokset (HE 111/2011, EV 18/2012 vp) vahvistettiin presidentin esittelyssä 8.6.2012 ja muutokset tulivat voimaan 1.7.2012 lukien.

Tästä eteenpäin työhakijalla on oikeus työttömyysetuuteen myös ulkomaanmatkan aikana, mikäli hän muutoin täyttää etuuden saamiseen liittyvät edellytykset. Työnhakijan tulee matkan aikana olla suomalaisten työmarkkinoiden käytettävissä ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä ja TE-toimiston palveluja matkasta huolimatta. Ulkomaanmatka ei ole pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta.

Työnhakija ei ole velvollinen ilmoittamaan ulkomaanmatkasta etukäteen TE-toimistolle. TE-toimisto ei seuraa ulkomaanmatkoja eikä anna niistä työvoimapoliittisia lausuntoja etuuden maksajalle.



Kommentit

Suositut tekstit