Varennasta Sveitsin rajalle

Matka jatkui... Pienen ajomatkan päässä Tremezzosta on Menaggion kylä, josta pääsee autolautalla Varennaan. Järven ylitys kustansi auton kanssa muistaakseni reilun kympin.

Varenna sijaitsee keskellä Comon idän puoleista osaa ja on Bellagion ohella yksi Comon kauneimmista kylistä. Olin aivan ihastunut tähän pieneen "kalastajakylään".

Varenna.

Näkymä Villa Monasterosta järvelle

Varennassa siis auto parkkiin ja ei kun menoks! Italiassa parkkeeraamisessa kannattaa huomioida se, että valkoreunuksiset paikat ovat vapaita, keltaisella maalilla rajatut ovat varattuja ja siniset paikat ovat maksullisia. Jos olet sattunut nauttimaan edellisenä iltana reippaammin viiniä, niin huomioi, että promilleraja Italiassa on sama kuin Suomessa (0,5).

Olimme liikenteessä aamupäivän aikaan, joten vatsa ei liiemmälti kurninut. Näiltä osin ravintolatarjontaan tai yöpymispaikkoihin ei tullut tutustuttua - tällä kertaa. Uskon, että Varennaan tulen vielä palaaman, sillä sen verran pittoreskilta ja viehättävältä paikalta se näytti. Tutkin myös kaupungin asukaslukua. Se on pysynyt suhteellisen samana 1800-luvun lopulta lähtien vaihdellen n. 800 - 1200 asukkaaseen. Ilmeisesti suurin osa Como-järvellä matkaajista käy ensisijaisesti Comolla tai Bellagiossa, joten Varenna tuntui äkkiseltään enemmän "turistivapaalta" alueelta.

Comoa ympäröivissä pikkukylissä ei tunnu olevan juurikaan mitään "tekemistä", jos sitä kaipaa. Luulen, ettei Varennastakaan löydy muuta kuin yksi tai kaksi kuuluisaa villaa puutarhoineen. Järven rantaa oli kiva kuljeskella. Kävelytie kulki välillä järven päällä.





Kruisailimme Como-järven pohjoisosan kautta takaisin lähes lähtöpisteeseen eli Menaggioon, ennen kuin  lähdimme kohti Sveitsin Luganoa. Välimatkat eri kylien välillä eivät olleet suuria, joten pienet kylät vain vilisivät silmissämme: Bellano, Dèrvio, Dòrio, Còlico, Sòrico, Domaso, Gravedona, Dongo... Tämä osa järveä ei tuntunut ihan niin viehättävältä kuin ne alueet, joissa olimme tähän mennessä pyörineet. Alavaa maata ja leirintäaluemahdollisuuksia tuntui olevan enemmän tässä osassa Comoa... ja saksalaisturisteja. Ehkä saksalaisten oma "aurinkomatkat" tekee pakettimatkoja juuri tälle alueelle, ken tietää...

Autoillessa tulee juteltua vähän kaikkea tai sitten vain olla möllötettyä omissa ajatuksissaan, kun koko aikaa ei jaksa keskustella. Eikä aina ole asiaakaan.

Ruohoa leikkaavan miehen nähdessä mietteissäni pyöri mm. ajatus siitä, että onneksi Suomessa on niin lyhyt kesä. Muutoin pitäisi olla alvariinsa ruohikkoa ajamassa.

Olen yllättynyt italialaisten heikohkoon englannin kielen taitoon. Meillä on "pakkoruotsi", ehkä Italiassa on joku "pakkoalbania" opetettavana kouluaineena. Kielitaidon kehittymiseen ei varmasti auta sekään, että huoltoasemalla poiketessamme näin myös pätkän italiaksi dubattua jaksoa sarjasta Kauniit ja rohkeat. Luojan kiitos meillä ei dubata sarjoja! Eihän sitä Stephanieta edes tunnista itsekseen "väärällä äänellä".

Jutustelimme myös siitä, kuinka pitäisi tutustua johonkin iäköityneeseen englannin kielen opettajana toimineeseen rouvaan, joka haluaisi lahjoittaa järvenrantahuvilansa juuri meille ;)

Suomessa oli iso lottovoitto jaossa lomamme aikana. Potti meni naishenkilölle Espooseen. Espoolaisilta pitäisi lailla kieltää lottoaminen. Eikös heillä ole jo omakotitalot, farmarivolvot ja se kultainen noutaja - näin stereotyyppisesti ajateltuna...

Kommentit

Suositut tekstit