Villa Balbianello

James Bond on vieraillut Villa Balbianellossa elokuvassa Casino Royale. Miksi ei siis mekin? Huvila sijaitsee kylässä nimeltä Lenno, ehkä reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Comon kaupungista. Auto jätettiin parkkiin ja lähdimme kävellen taittamaan noin vartin kävelymatkaa huvilalle. 1800-luvun lopulla Villa Balbianelloon saavuttiin pääasiallisesti vesiteitse. Tämä on nykypäivänäkin mahdollista, sillä Villa Balbianelloon oli kaksi erillistä sisäänkäyntiä, toinen maitse ja toinen järven puolelta. Järven puolelta saapuessa maahan on kirjattu motto, joka on suomeksi "tee mitä haluat".

Kävelyreitiltä matkalla Villa Balbianelloon.

Balbianellon järven puoleinen sisäänkäynti.

Villa Balbianello puutarhoineen.
Kardinaali Durini aloitti huvilan rakennustyöt 1787 ja siellä oli tarkoitus keskustella taiteesta ja kirjallisuudesta. Näitä harrasteita varten oli omat huoneetkin erillisrakennuksessa tai paviljongissa, jossa ei ollut muuta kuin nämä kaksi huonetta.

Paviljongin toinen huone.

Paviljonki.

Yhden omistajaperheen jäsenten kuoltua, huvila oli hylättynä lähes 40 vuotta, kunnes amerikkalainen kenraali hankki huvilan, pelasti ja kunnosti sen kauniit koristelut. Huvilan nykyiset sisustusratkaisut ovat edellisen omistajan milanolaisen yrittäjä-tutkija Guido Monzinon 1970-luvulta sisältäen mm. kiinalaista ja afrikkalaista taidetta sekä englantilaisia ja ranskalaisia kalusteita. Monzinon kuoltua, huvila siirtyi v. 1988 FAI:n (Fondo per l'Ambiente Italiano) omistukseen, joka on voittoa tavoittelematon järjestö. Se pyrkii suojelemaan italialaista taidetta, luontoa sekä luontomaisemaa.

Ei ole yllätys, että huvila sijaitsee upean romanttisella paikalla niemen kärjessä. Lähes joka kolkasta on upea näkymä Como-järvelle. Puutarha on alaa harrastavien yksi suosikkiretkikohde. Viimeinen yksityisomistaja Monzino pyysi vieraita tuomaan mukanaan puun. Puutarhasta löytyykin erilaisia muotoon leikattuja puita, joista yksittäistenkin leikkaamiseen saattaa mennä kahdelta puutarhurilta useampikin viikko. Joku erikoinen kasvi kiemurtelee kauniisti mm. paviljongin pylväikössä.

Muotoonleikattu välimerentammi.

Villa Balbianellon paviljonki.

Kommentit

Suositut tekstit