Como

Comon kaupunki

Mikäli sinulla ei ole tarkoitusta matkailla ympäri Como -järven kaikkia kyliä ja Pohjois-Italian kaikkia järviä sekä tämän lisäksi vielä tutustua Milanoon, näin jälkikäteen voin todeta oman kokemuksen osalta, että oli täysin hyödytöntä raahata kahta "The Italian Lakes" -matkaopasta reissulla mukana. Mikäli haluat nähdä edes osan oppaiden ehdotuksista, saat kyllä laukata kieli vyön alla paikasta toiseen.

Omasta mielestäni hengailu ja fiilistely kahdessa paikassa oli ihan riittävää. Toisaalta tutustuimme matkalla myös iäkkäämpään kanadalaispariskuntaan, jotka olivat viikossa jo vähän pitkästyneet Comoon. He suosittelivat meille Alessandro Voltan museota. Tiedäthän, se kuuluisa heppu, joka keksi pariston! Vaikka kunnioitankin suuresti hänen panostaan minun elämäni helpottajana, en jaksanut kiinnostua kyseisestä museosta. Ei kiinnostanut erilaiset paristot, latauslaitteet tai niiden syntyhistoria.

Mielelläni palaan kyllä myöhemmin Como -järvelle katsastamaan muita järvenrantakyliä sekä ylipäätään Pohjois-Italiaan tutustumaan muihin järviin (ml. Garda, Maggiore). Piipahtaminen Sveitsin puolella olisi myös mukavaa. Tällä erää meidän matkakohteet olivat noin 80 000 asukkaan Como ja huomattavasti pienempi Bellagio. Bergamossa vietimme käytännössä vain yhden illan.

Como

Matkaoppaissa suositellaan aina majoitusvaihtoehtoja ja ruokapaikkoja. Taannoin Intian matkalla törmäsimme useisiin matkailijoihin, jotka Lonely Planetin matkaopas kädessään pyrkivät "yllättäen" juuri siihen samaan oppaan suosittelemaan pieneen, kohtuuhintaiseen merenrantanäköalahotelliin, kuin mihin mekin olimme toiveikkaasti menossa ilman varausta. Hotellin omistaja kertoi paikan olleen täynnä siitä lähtien, kun oppaan suositus ko. paikasta ilmestyi.

Matkamme ollessa sesongin ulkopuolella, luotimme tuuriimme majoituksen osalta emmekä varanneet mitään etukäteen. Tällä periaatteella saimme aina yösijan ja mieluisalta paikalta. Ruokailun osalta nälkä määritteli meidän lounas- ja illallispaikkamme. Yhden ruokapaikan suositteli lennonopettaja Alessandro. Ravintola oli nimeltään Joy ja sijaitsi kauniilla paikalla aivan järven rannassa Villa Olmon lähellä. 

Villa Olmo

Tiesithän, että muualla maailmassa on useita puistoja, jotka ovat auki vain päiväsaikaan ja joiden portit suljetaan illalla. Minä tiedän, että yksi monista sellaisista on Comossa, Villa Olmon puutarhapuistikko nimittäin. Aivan viattomasti kävelimme yhtenä lomapäivänä alkuillasta puiston läpi ruokapaikkaamme, joka siis sijaitsi aivan palatsin puutarhan kupeessa. Ja aivan yhtä viattomasti jo pimentyneessä illassa palasimme ruokailtuamme kyseisen puiston läpi kohti majapaikkaamme. Portti, josta aikaisemmin kuljimme oli lukittu. 

Voit vain arvata sen paniikinomaisen tunteen, kun tajuat, että olet lukittuna puutarhan puistikossa keskellä kaatosadetta. Yhtään ihmistä ei näy missään. Fiilis on jollain tavalla klaustrofobinen, vaikka suljettu paikka on puisto eikä mikään pieni hissi. Palasimme takaisin lähtöpisteeseen eli ruokapaikkaamme puiston toiselle reunalle, josta toisen reitin kautta pääsimme onneksemme pois pälkähästä sekä piinasta ja kulkemaan tienvartta pitkin nukkumaan.

Sää Comolla oli lokakuun alussa vähän parempi kuin mitä odotin. Suomessa olin katsonut viiden päivän ennusteita ja oletin sadetta olevan tiedossa lähes joka päivälle. Maanatain kaatosateen jälkeen ei sadepäiviä enää ollut. Onneksi, sillä tukevampien kenkieni kuivumiseen kaatosateen jälkeen meni muutama päivä. Pikkuballerinoillani en olisi halunnut kohdata uutta kaatosadetta... Pääasiallisesti sään puolesta oli pilvipoutaa, mutta auringon porottaessa lähes pilvettömältä taivaalta oli hyvin kesäinen fiilis.

Villa Olmon tarjoama sateensuojapaikka suljetussa puistossa

Luulen, että kaikki Comon kävijät matkaavat funikulaarilla ylös vuoren laelle Brunateen. Emme poikenneet tässäkään suhteessa normimatkailijasta. Funikulaari nousi pitkin vuoren rinnettä useita satoja metrejä. Matkalla saattoi vain toivoa, että jos koneisto ei ole pettänyt tähän mennessä niin ettei se pettäisi tälläkään kertaa. Ylhäältä löytyi muutama näköalaravintola, jossa saattoi ruokailla tai ottaa jotkut muut drinksut. Tämä täytyy erikseen mainita. On nimittäin jollain reissulla tullut patikoitua jalkapelin jonkun kukkulan laelle vain todetakseen, että ei ole ravintolaa eikä mitään muutakaan juottolaa, jolla saisi janon sammutetuksi.

Funikulaarilla Brunateen

Maisemat Brunatesta

Villa kukkulan laella


Toinen villa kukkulan laella.


Yömaisema funikulaarista alas Comoon

Comojärvellä voi kulkea kätevästi säännöllisellä lauttaliikenteellä, joka pujottelee järvellä paikkakunnalta toiselle. Valitsimme sopivan aikataulun perusteella nopean katamaraanin Comolta Bellagioon. Matka maksoi muistaakseni noin kymmenen euroa/hlö ja kesti noin tunnin.

Yksi monista järvellä seilanneista lautoista

Kommentit

Suositut tekstit